Jornada ‘Fem xarxa, creem oportunitats!’ La trobada de les fundacions culturals de la província de Barcelona.

El passat 7 de maig, vam celebrar a Mataró la primera trobada ‘Fem xarxa, creem oportunitats! La trobada de les fundacions culturals de la província de Barcelona’, un acte que va reunir a 15 fundacions culturals. L’esdeveniment, organitzat per la Comissió de Cultura de la CCF a la Casa Coll i Regàs, de la Fundació Iluro, va comptar amb la participació de representants de fundacions culturals d’àmbits molts diversos, com ara el musical, literari, social, la conservació del medi ambient o el teatral, entre d’altres. Els assistents van tenir l’oportunitat de conèixer altres entitats del sector, inspirar-se amb els projectes presentats i explorar possibles vies de col·laboració.
Marta Ibarz, directora de la Fundació Iluro, i Sara Pérez, gerent de la CCF, van ser les persones encarregades de donar la benvinguda i explicar el context i els objectius de la jornada als assistents.
Després d’un espai breu de presentació de totes les fundacions assistents, quatre fundacions van compartir projectes inspiradors i les claus que els han permès impulsar-los i assolir els seus objectius, un espai presentat i dinamitzat per Valeri Viladrich, gerent de la Fundació Teatre Lliure i membre de la Comissió de Cultura de la CCF.
- Fundació Música Simfònica i de Cambra, amb el projecte ‘Música simfònica a l’abast’ a càrrec de Josep Ferré, director artístic de l’entitat.
- Fundació Banc de Sabadell, projecte ‘SumArte’, explicat per Judit Vicente, responsable de coordinació de projectes.
- Fundació Iluro, amb ‘El Misteri de la Casa Coll i Regàs’, a càrrec de Marta Ibarz, directora de la fundació, i Elisenda Lleonart, guia de al Casa Coll i Regàs.
- Fundació Wild Forest, a càrrec de María Figuerola, responsable de conservació, i Anna Villaro, responsable de cooperció i col·laboracions, que van explicar les principals iniciatives que duen a terme.
La segona part de la jornada es va centrar en les taules de treball ‘Reptes, barreres i propostes de solució’, un format que va fomentar el treball en equip i l’intercanvi de coneixement amb l’objectiu que les fundacions compartissin iniciatives i recursos, alhora que van explorar possibles solucions que els ajudin a afrontar els seus reptes.
A continuació, destaquem un breu resum del que es va exposar:
• Mecenatge i captació de fons: en aquesta taula es van destacar diversos reptes, com ara poder disposar d’un perfil dins l’equip tècnic que permeti tenir una previsió d’ingressos per saber la sostenibilitat dels projectes; l’augment de les quotes dels socis i col·laboradors, com a acció complementària a la captació de nous afiliats; saber trobar la narrativa dels projectes per poder adaptar els continguts als interessos donants i als potencials col·laboradors; definir les contraprestacions que poden oferir als donants i col·laboradors, i incorporar la sostenibilitat en els projectes culturals.
Algunes de les línies d’acció proposades són personalitzar les propostes, el relat i el contingut que s’elabora per a les potencials empreses donants; dedicar recursos a professionalitzar els equips i esforçar-se en treballar en els cicles dels donants, des de l’inici de la col·laboració, fins que deixen de donar, per millorar processos i trobar oportunitats a l’hora de captar i fidelitzar-los; i treballar una base de dades diferenciada entre socis estables i donants puntuals per tal de conèixer més i millor tots els perfils.
• Comunicació i complicitat social: d’aquesta taula destaquem alguns reptes que es troben les fundacions a l’hora de comunicar, com ara la dificultat de traslladar als públics objectiu el valor i el que aporten les fundacions, així com el valor intangible de la cultura. En aquest sentit, es va apuntar que “és necessari aturar-nos i pensar molt bé com expliquem que tot el que aporta a la societat la cultura, i cal tenir present que el fet de ser fundacions ens posa a un altre nivell”. També es va posar l’accent en la importància de fer-nos preguntes clau, com ara ” Què volem transmetre als demès? i “A qui li volem explicar?”, identificant les diferències entre els possibles interlocutors de les fundacions i la necessitat d’adaptar els missatges. Es va destacar també l’evolució del llenguatge i els nous conceptes que han arribat i que “ens obliguen a fer un esforç per obrir els ulls i adaptar-nos als nous temps per poder comunicar-nos amb els públics actuals”.
• Aliances i treball en xarxa: les fundacions d’aquesta taula van destacar com a principal barrera o dificultat, la dimensió de l’estructura de moltes fundacions, que no permeten dedicar el temps necessari a la creació d’aliances i relacions amb altres agents. Com a possible solució, es va plantejar orientar part de la captació de fons a aconseguir patrocinis que permetin reforçar l’estructura de l’entitat. Com a reptes, es va citar el manteniment en el temps de les aliances que som capaços d’establir i, en alguns casos, vèncer els egos d’alguns entitats a l’hora d’establir col·laboracions. I, com a possibles solucions, es va plantejar la necessitat de comptar amb més espais i eines que permetin fer xarxa i crear connexions amb altres entitats, i disposar de canals que informin de l’actualitat del sector i de les iniciatives de les altres fundacions.
La trobada va finalitzar amb una visita guiada a la Casa Coll i Regàs, una de les joies modernistes de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que les fundacions assistents van gaudir d’allò més.
Informació
Tipus: Trobada de Fundacions Culturals al Territori