Jornada ‘Les fundacions de salut a Catalunya: servei públic, arrelament i tradició’

“El sistema de salut català seria inviable sense la contribució de les fundacions, que aporten entre el 19 i el 34% dels recursos sanitaris”
Aquesta és una de les principals conclusions de la jornada ‘Les fundacions de salut a Catalunya: servei públic, arrelament i tradició’, organitzada el passat 29 de març per la Comissió de Salut de la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF) al Recinte Modernista de Sant Pau.
L’acte, que va reunir a prop de 100 professionals, entitats i representants del tercer sector i les institucions públiques, va ser conduït per Sara Pérez, gerent de la CCF, i va comptar amb la participació d’experts i personalitats de l’àmbit de la salut i el món fundacional que van compartir dades clau que demostren el determinant paper que juguen les fundacions en la sanitat catalana i van posar en valor un sector que destaca per la seva vocació de servei públic, tradició i el seu arrelament al territori.
La primera ponència va anar a càrrec de Núria Mas, professora del departament d’Economia a l’IESE. Càtedra Jaime Grego de Healthcare Management, sota el títol ‘La col·laboració público-privada en l’àmbit de la Salut. Una visió europea’.
Durant la seva exposició, Mas va destacar que la sanitat s’enfronta a diversos reptes – com un mercat creixent amb fortes pressions financeres, l’evolució de les necessitats de la població o un sistema sanitari obsolet – un escenari, ha apuntat, “que no poden afrontar la sanitat pública o la privada per sí soles”.
Aquesta nova realitat la va il·lustrar amb xifres rellevants, com ara que el nombre de visites a l’atenció primària i d’hospitalitzacions augmentaran al voltant d’un 50% en els propers 40 anys, o que s’estima que la despesa farmacèutica creixi un 60% en aquest mateix període.
Segons Mas, per tal de fer front a aquests reptes, cal apostar per la “triple fita” i avançar cap a un sistema busqui una “millor salut” amb “millors cures” i “menys despeses”, amb l’objectiu d’assolir una “sanitat basada en el valor com a resposta”.
Silvina Vázquez, directora de l’Observatori de Fundacions de la CCF, va ser l’encarregada de presentar l’estudi ‘Les fundacions de salut, peça clau de la sanitat catalana’, i va compartir xifres que il·lustren el pes de les fundacions de salut en el sistema sanitari català:
• De les 97.281 persones assalariades del sistema sanitari, fins a 24.824 (25’5%) pertanyen a fundacions.
• Un 17,6% dels llits hospitalaris de Catalunya pertanyen a fundacions de salut (6.292 llits).
• Un 28,1% de les altes d’hospitalització són relatives a les fundacions de salut (268.951).
• El 33,8% de les urgències ateses són realitzades per fundacions de salut.
• Un 24,6% dels quiròfans a Catalunya pertanyen a les fundacions de salut (188)
Després d’analitzar totes les xifres, va concloure que les 45 fundacions hospitalàries catalanes aporten entre el 19% i el 33’8% del recursos del sistema sanitari a Catalunya, unes dades que, tal i com apunta Vázquez, “deixen constància que les fundacions de salut són una peça clau de la sanitat a Catalunya”.
A continuació, es va donar pas pas a la taula rodona ‘Reptes de present i futur de les fundacions de salut a Catalunya’, que es va dividir en tres blocs temàtics i va comptar amb la participació de quatre fundacions de l’àmbit de la salut.
En el bloc sobre ‘Governança’, Jaume Duran, director de la Fundació Sanitaria de Mollet, va destacar que actualment “la governança d’una fundació, més enllà de les seves obligacions legals, en té de morals, que demanen un marc ètic i transparent”.
Rosa Masriera, directora executiva de la Fundació Esclerosi Múltiple, va ser l’encarregada d’abordar el bloc ‘Ciutadania i territori’, durant el qual va afirmar que “les fundacions són el vehicle a través del qual actua el voluntariat, i formen un binomi imprescindible a l’hora de crear xarxa i aconseguir capil·laritat en el territori”.
En tercer lloc, es va parlar sobre el ‘Marc jurídic dels serveis del benestar’ de la mà de Josep M. Bosch, assessor Jurídic de la Fundació Unió Catalana d’Hospitals, que va afirmar que “Catalunya ha pogut desplegar un model sanitari hereu de la història del país i vertebrador del territori, gràcies en gran part als recursos que les fundacions han posat a disposició del sistema públic, permetent que aquest arribi allà on no ho pot fer l’administració pública”.
La taula, moderada per Manel Valls, director general de la Fundació Sant Andreu Salut, va finalitzar amb un espai de debat i preguntes en el qual va poder participar el públic, que va interactuar amb els participants.
Després de les ponències i el debat, es va arribar al final de la jornada amb la cloenda institucional, a càrrec d’Eugènia Bieto, Presidenta de la CCF; Immaculada Barral, directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació de la Generalitat de Catalunya, i Mercè Salvat, secretària general de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Bieto, va posar en valor el pes del sector fundacional català i va fer una crida a la Conselleria de Salut per tal que “la xarxa pública de serveis de salut potenciï les fundacions i no renunciï a un sistema de salut construït des de les necessitats de les persones i els agents que n’han donat resposta llargament amb serveis de qualitat i des de la proximitat”.
Va compartir una dada molt significativa sobre el rol de les fundacions com a agent de cohesió territorial, posant de relleu que “si les fundacions hospitalàries deixessin de funcionar, fins a 7 comarques catalanes es quedarien sense hospital de referència: l’Alt Empordà, el Baix Empordà, La Garrotxa, el Ripollès, el Bages, el Vallès Oriental i l’Alt Urgell”. Cal destacar que aquestes fundacions, alhora, donen servei a altres comarques limítrofs que no tenen dispositiu hospitalari, per tant, la dependència d’aquests equipaments és encara major.
Per la seva banda, Immaculada Barral, va destacar que “la governança que regula les fundacions i les seves obligacions fan palesa la robustesa del model fundacional”.
En darrer terme, Mercè Salvat, secretària general de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha afirmat durant la seva intervenció que “les fundacions són una part fonamental del sistema sanitari català”, i que compartim l’objectiu d’aconseguir un sistema de salut de qualitat” i ha posat en valor que el denominador comú de les fundacions és l’interès general”.
Informació
Tipus: Jornada de Salut