25È Cafè de la Recerca: ” Cafè de la Recerca Ciberatacs a Catalunya: riscos i mesures per fer front a una amenaça creixent”

14 de novembre de 2023

En els darrers anys el nombre de ciberatacs ha assolit xifres rècord a tot el món, fet que ha provocat la reacció d’empreses, institucions i organismes públics, que han impulsat iniciatives per fer-hi front. Davant d’això, els ciberdelinqüents han evolucionat el seu modus operandi, apostant més per les tècniques de phishing i dirigint els seus atacs a objectius més proclius a pagar un rescat, és a dir, sectors essencials, com el sanitari o l’administració pública i corporacions amb un gran potencial econòmic.

Amb l’objectiu d’analitzar la situació de la ciberdelinqüència a Catalunya i de sensibilitzar de les amenaces existents, el passat 14 de novembre la Comissió de Tecnologia i Recerca de la CCF va organitzar la jornada ‘Ciberatacs a Catalunya: riscos i mesures preventives per fer front a una amenaça creixent’.

Vam comptar amb la participació de tres experts amb una àmplia experiència en aquestes qüestions, com Oscar Díaz, cap de la Unitat de Desenvolupament de Negoci de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya; Marc Rivero, coordinador del programa de Màster en Seguretat Informàtica ofert a La Salle, i Gonçal Badenes, director de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la UAB. En representació de la Coordinadora Catalana de Fundacions van intervenir Sara Pérez, gerent de l’entitat, i Maria Targa, gerent de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), i membre de la Junta i de la Comissió de Tecnologia i Recerca de la CCF.

Durant la sessió es va fer una radiografia de la situació actual de la ciberdelinqüència a Catalunya posant el focus en els riscos als quals estan exposats organismes, institucions i entitats de diversos sectors, i es van citar casos reals d’atacs a institucions del país, així com recomanacions per tal de minimitzar els riscos i gestionar un possible ciberatac.

Vídeo de la sessió

Informació

14 de novembre de 2023
9.30-11.00h
Lloc: Virtual
Tipus: Cafè de la Recerca