Cafè de la Recerca: ‘Ciberatacs a Catalunya: riscos i mesures preventives per fer front a una amenaça creixent’

12/10/2023

En els darrers anys el nombre de ciberatacs ha assolit xifres rècord a tot el món, fet que ha provocat la reacció d’empreses, institucions i organismes públics, que han impulsat iniciatives per fer-hi front. Davant d’això, els ciberdelinqüents han evolucionat el seu modus operandi, apostant més per les tècniques de phishing i dirigint els seus atacs a objectius més proclius a pagar un rescat, és a dir, sectors essencials, com el sanitari o l’administració pública i corporacions amb un gran potencial econòmic.

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya va detectar més de 4.424 milions de ciberatacs l’any 2022, dels quals 2.175 van esdevenir en un incident efectiu de seguretat. A Catalunya, darrerament han sofert atacs institucions de l’àmbit de la salut com l’Hospital Clínic, i entitats d’altres àmbits com la Universitat Autònoma de Barcelona, la UOC o l’Agència Catalana de Notícies.

Malgrat l’increment d’atacs respecte anys anteriors, la millora dels sistemes de prevenció i la seva implementació per part de departaments, organismes i entitats, han permès reduir el nombre d’incidents provocats per la ciberdeliqüència.

A partir d’aquí ens podem plantejar moltes qüestions:

 • Quins són els ciberatacs més comuns i com podem identificar-los?
 • Quins recursos tenim a l’abast i quines mesures de prevenció poden aplicar les entitats i institucions davant d’aquesta amenaça?
 • Què cal fer després de patir un ciberatac?

Amb l’objectiu de posar llum sobre aquestes i altres qüestions, el proper 14 de novembre la Comissió de Tecnologia i Recerca de la CCF organitza la jornada ‘Ciberatacs a Catalunya: riscos i mesures preventives per fer front a una amenaça creixent’.

Analitzarem la situació de la ciberdelinqüència a Catalunya posant el focus en els riscos existents per a organismes, institucions i entitats de diversos sectors; analitzarem casos reals d’atacs a institucions del país, amb alguns casos dels àmbits de la tecnologia i la recerca, i coneixerem recomanacions per tal de minimitzar els riscos i gestionar un possible ciberatac.

Ho farem de la mà d’experts i professionals amb una àmplia experiència en aquestes qüestions, com Oscar Díaz, cap de la Unitat de Desenvolupament de Negoci de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya; Marc Rivero, coordinador del programa de Màster en Seguretat Informàtica ofert a La Salle, i Gonçal Badenes, director de TIC de la UAB.

La sessió, que s’oferirà en format virtual, és gratuïta i es podrà seguir a través de la plataforma Zoom.

PROGRAMA

 • 09.30 h Benvinguda i presentació
  Maria Targa
  – Gerent de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) – Membre de la Junta i de la Comissió de Tecnologia i Recerca de la CCF.
 • 09.35 h Oscar Díaz – Cap de la Unitat de Desenvolupament de Negoci de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya
  Explicarà quina és la situació actual a Catalunya pel que fa a ciberseguretat i donarà a conèixer els recursos que posa a l’abast de les entitats l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.
 • 10.05 h Marc Rivero – Coordinador del programa de Màster en Seguretat Informàtica de La Salle Barcelona
  Parlarà sobre les mesures preventives que poden aplicar les entitats i les passes que cal donar en cas de patir un ciberatac, i compartirà casos i experiències viscudes per entitats i organismes del país.
 • 10.25 h Gonçal Badenes – Director TIC de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
  Amb la presentació “Ciberatac: Recuperació i lliçons apreses”, compartirà els aspectes més rellevants de l’episodi viscut per la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 2021.
 • 10.45 h Torn obert de preguntes
 • 11.00 h Fi de la sessió


 

Informació
 • Data: 14/11/2023
 • Hora: 09:30h
 • Modalitat: virtual
Inscriu-t'hi