
La influència del Chat GPT i la intel·ligència artificial en l’educació és un tema d’interès creixent. Aquestes tecnologies tenen un gran potencial a l’hora de millorar l’experiència educativa dels estudiants, mitjançant l’assistència personalitzada, l’aprenentatge autònom i l’avaluació millorada. Tot i això, cal tenir present que la interacció humana és irreemplaçable i, per tant, és imprescindible utilitzar aquestes tecnologies de forma conscient, mantenint sempre la interacció entre l’alumnat i els docents com a peça clau en l’educació.
El text anterior ha estat generat íntegrament per l’aplicació Chat GPT en només cinc segons. Simplement ha calgut escriure-hi la frase ‘Vull un text breu sobre la influència del Chat GPT i la intel·ligència artificial en l’educació’. A partir d’aquí ens podem plantejar moltes preguntes:
- De què és capaç la IA i quines limitacions té?
- Com està afectant al procés d’aprenentage dels alumnes i a la seva relació amb els docents?
- Cal regular-ne l’ús?
Amb l’objectiu de reflexionar i generar conversa sobre aquestes i altres qüestions, el proper 22 de novembre la Comissió d’Educació de la CCF organitza la jornada ‘Chat GPT i IA en l’àmbit educatiu: amics o enemics?’. Analitzarem quin és l’impacte de l’eclosió de la IA i, en particular, del Chat GPT, i com influeix en el procés d’aprenentatge dels alumnes i en la gestió d’aquest fenomen per part del professorat i les institucions educatives.
Aquesta jornada compta amb la col·laboració del Col·legi de Llicenciats.
PROGRAMA
- 18.15 h – Recepció i acreditació d’assistents
- 18.30 h – Benvinguda i presentació
– Jacint Bassó – Vicedegà del Col·legi de Llicenciats
– Sara Pérez – Gerent de la Coordinadora Catalana de Fundacions
- 18.35 h Presentació ‘Alliberant la IA generativa’
– Beatriz Martin – Chief Digital Officer a BBDO & Proximity i Professora a inDIGITAL | Executive Program Director d’ESADE.
“Ens introduirem en el món de la IA generativa, aquesta tecnologia capaç de crear continguts de forma automàtica. Des dels pioners presagis de Turing fins a revolucionàries eines com ChatGPT, contemplem l’alba d’una nova era, que també canviarà l’educació. Però no serà fàcil: prestigiosos experts alerten d’impactes laborals i dilemes ètics. És moment d’un debat assossegat que assenti les bases d’un desenvolupament responsable d’aquest innovador paradigma. Hem d’aprendre sobre com integrar aquesta eina als centres educatius de manera responsable. Els docents teniu un paper clau per orientar l’ús d’aquesta tecnologia i aprofitar-ne el potencial transformador. Amb creativitat i sentit crític, hem d’obrir les portes a noves formes d’aprenentatge augmentat per la IA. El futur està a tocar; preparem-nos per rebre’l amb els braços i la ment oberts”.
- 19.15 h Taula rodona: la segona part de la jornada serà una taula rodona moderada per Diana Silva, periodista del Diari Ara especialitzada en educació, que conduirà la conversa amb tres experts i professionals dels àmbits tecnològic i de l’educació. Aportaran la seva visió sobre el fenomen de la IA i el Chat GPT, i dels reptes i oportunitats que pot generar la irrupció d’aquestes tecnologies en les aules.
– Christian Negre – Professor de l’Escola Pia de Calella i docent al màster en “Lideratge de la Innovació Pedagògica i Direcció de Centre Educatius” de Blanquerna.
– Beatriz Martin – Chief Digital Officer a BBDO & Proximity i Professora a inDIGITAL | Executive Program Director d’ESADE
– Miquel Àngel Prats – Coordinador del Màster Universitari “Lideratge de la Innovació Pedagògica i Direcció de Centre Educatius” i professor titular a Blanquerna.
- 19.50 h Torn obert de preguntes
- 20.00 h Cloenda de la jornada:
– Ricard Coma – Membre de la Comissió d’Educació i de la Junta directiva de la CCF
Aquest acte, organitzat per la CCF, se suma a les jornades sobre reflexió educativa impulsades pel Col·legi de Llicenciats els dies 24 i 25 de novembre a La Seu d’Urgell i a Andorra, ‘Desmitifiquem la intel·ligència artificial en l’educació: entre alarmes i realitats’. Els participants que assisteixin a l’acte del dia 22 (presencial, a Barcelona), i a les jornades del dia 24 i 25 de novembre (presencials i en línia, a La Seu d’Urgell i a Andorra), se’ls expedirà un certificat d’assistència de 10 h, reconegut dins del Pla de formació permanent del professorat del Departament d’Educació. Si voleu assistir a les jornades del 24 i 25 de novembre, trobareu més informació i us podreu inscriure al web del Col·legi de Llicenciats.
- Data: 22/11/2023
- Hora: 18:30h
- Lloc: Col·legi de Llicenciats (Rambla de Catalunya, 8, 08007 Barcelona)