“Més enllà de parlar de diners, captar fons és crear societat civil”

06/10/2023

La captació de fons en les entitats no lucratives del sector social ha experimentat una profunda transformació en els darrers anys. Les estratègies tradicionals han perdut terreny i hem vist com s’obren pas les tècniques personalitzades i obertes a la societat, les plataformes digitals, les col·laboracions estratègiques i l’aplicació de les noves tecnologies.

Aquest nou context ha redefinit la manera com les fundacions del tercer sector social aconsegueixen els recursos necessaris per dur a terme la seva missió, un nou paradigma que ens porta a qüestionar-nos què és el que realment funciona en la captació de fons o quins són els reptes als quals ens enfrontem a l’hora de captar recursos privats.

Amb l’objectiu de donar resposta a aquestes i altres qüestions, el passat 5 d’octubre, a través de la Comissió de l’Àmbit Social de la CCF, vam organitzar una nova edició del Cafè de l’Àmbit social sota el títol ‘El futur de la captació de fons que ja és present’, una sessió en línia a la qual van participar més de 100 fundacions i entitats del Tercer Sector.

Va obrir l’acte Eugènia Bieto, presidenta de la Coordinadora Catalana de Fundacions, que va donar la benvinguda als assistents i, entre d’altres coses, va destacar la importància per a les fundacions d’estar al dia dels avenços que es donen en l’àmbit de la captació de fons. A continuació, va cedir la paraula a tot un referent en la matèria, Ricard Valls, Soci Director de Zohar Consultoria&Marketing Social i PDD per l’IESE, amb més de 30 anys d’experiència en captació de fons per a entitats sense finalitat de lucre, projectes socials, recerca i universitats.

Durant la seva presentació, Valls va exposar dades clau sobre el present i el futur de la captació de fons, casos d’èxit i campanyes impulsades per entitats del país, així com els models més eficients i eficaços a l’hora de captar recursos per a les fundacions.

La sessió va centrar-se també en l’impacte de les noves tecnologies en la captació de fons, i vam poder conèixer eines que permeten aprofitar la Intel·ligència Artificial en aquest terreny, com una plataforma per crear campanyes de captació de fons de forma automàtica a partir d’uns paràmetres que s’hi introdueixen.

Valls va compartir també diverses reflexions, subratllant que “captar fons no és només parlar de diners”, i va destacar que quan duem a terme una estratègia de fundraising “estem creant societat civil a partir de fer créixer relacions amb persones amb les quals compartim valors”.