Nou Apunt OdF! ‘El progrés i el seguiment dels ODS: una aposta que cal reforçar i accelerar’

22/09/2023

Publiquem un nou Apunt de  lObservatori de Fundacions de la CCF, dins la sèrie de lliuraments periòdics que us facilitem amb dades del sector amb els quals volem proporcionar un marc de referència per a la gestió i el dia a dia de les fundacions.

Sota el títol ‘El progrés i el seguiment dels ODS: una aposta que cal reforçar i accelerar’, aquest nou apunt es focalitza en l’anàlisi del progrés en la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible promoguts per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Les dades aportades per l’Informe de los Objetivos de Desarrollo Sostenible. Edición especial: 2023, revelen reptes importants i una evolució molt allunyada del ritme requerit per assolir aquests objectius. Tal i com es pot veure a la gràfica, existeix un baix nivell d’acompliment i progrés de les 140 metes desgranades pels ODS i avaluades de manera continua per les NU. Les últimes xifres són contundents en aquest sentit: d’aquestes 140 metes susceptibles d’avaluació, un 48% presenten desviacions i retards moderats o greus de la trajectòria desitjada. A més, un 37% presenten una situació d’estancament i/o de retrocés. Tan sols un 15% de les metes establertes es consideren ben encaminades o encausades, en una acurada progressió de temps.

Aquesta avaluació emfatitza la urgent necessitat d’intensificar i accelerar els esforços perquè els ODS mantinguin el seu rumb i contribueixin a garantir un futur sostenible per a tothom.

* Els Apunts de l’Observatori de Fundacions (OdF) es van crear  amb el propòsit d’establir un canal de connexió i de distribució de dades en format de butlletí que visibilitzi la producció de dades de l’OdF com a plataforma de recerca i pensament sobre el món fundacional.