Fundacions de les Terres de Lleida analitzen els reptes del sector i exploren oportunitats de col·laboració

31/10/2023

El passat 26 d’octubre vam celebrar a Lleida la primera trobada ‘Fem xarxa, creem oportunitats! La trobada de les fundacions culturals de les Terres de Lleida’, un acte que va reunir a 22 fundacions de diversos àmbits del sector cultural. L’esdeveniment, organitzat per la Comissió de Cultura de la CCF a les instal·lacions de la Fundació Orfeó Lleidatà, va comptar amb la participació de representants de fundacions culturals d’àmbits molts diversos, com ara el musical, literari, social, la conservació del medi ambient o el teatral, entre d’altres. Els assistents van tenir l’oportunitat de conèixer altres entitats del sector, inspirar-se amb els projectes presentats i explorar possibles vies de col·laboració.

Xavier Quinquillà, director executiu de la Fundació Orfeó Lleidatà; Mercè Balcells, vocal de la Junta de la CCF i directora de la Fundació Universitat de Lleida; Òscar Enrech, director gerent de la Fundació Orfeó Lleidatà, i Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla i vocal de la Junta directiva de la CCF, van ser les persones encarregades de donar la benvinguda i de dinamitzar les presentacions i les taules de treball.

Després d’un espai breu de presentació de totes les fundacions assistents, sis fundacions van compartir projectes inspiradors i les claus que els han permès impulsar-los i assolir els seus objectius:

Fundació Orfeó Lleidatà, a càrrec de Xavier Quinquillà, director executiu.
Fundació Alba, a càrrec de Míriam Arnaz, gestora cultural.
Fundació Ilersis, a càrrec de Jaume Bello, coordinador del Projecte d’Arts Escèniques la Màxima-FP.
Fundació Guillem Viladot – Lo pardal, a càrrec de Pau Minguet.
Fundació Zoo Pirineus, a càrrec d’Stania Kuspertova, directora executiva.
Fundació Teatre Lliure, a càrrec de Valeri Viladrich, director.

La segona part de la jornada es va centrar en les taules de treball ‘Reptes, barreres i propostes de solució’, un format que va fomentar el treball en equip i l’intercanvi de coneixement amb l’objectiu que les fundacions compartissin iniciatives i recursos, alhora que van explorar possibles solucions que els ajudin a afrontar els seus reptes. Amb aquest objectiu els assistents van treballar en quatre taules temàtiques de les quals es van extreure un seguit de conclusions, idees força i propostes d’acció, que es van compartir amb tots els assistents en el bloc final de la jornada.

A continuació, destaquem un breu resum del que es va exposar:

• Mecenatge i captació de fons: en aquesta taula es van destacar diverses dificultats o barreres, com ara la precarietat a l’hora de comptar amb professionals dedicats a la captació de fons i la manca de conscienciació dels òrgans de govern sobre la necessitat d’apostar-hi. Algunes de les línies d’acció proposades són comptar amb professionals especialitzats que es dediquin a captar i fidelitzar, conscienciar el patronat i comptar amb un marc fiscal favorable que impulsi la filantropia i el mecenatge.

• Comunicació i complicitat social: d’aquesta taula destaquen els reptes de comunicar el que aporten les fundacions a la societat, així com el valor intangible de la cultura. També es va posar l’accent en la importància de trobar l’equilibri entre comunicar bé i el fet de fer les accions de forma efectiva i d’aconseguir una comunicació accessible a tothom. Es va destacar també la necessitat de disposar de recursos per invertir en comunicació, i que aquests no siguin considerats una despesa, sinó una inversió.

• Sostenibilitat: les fundacions que van formar aquesta taula de treball van situar la necessitat d’impulsar iniciatives que facilitin el treball en xarxa per tal de compartir recursos i experiències en el camp de la sostenibilitat i oferir formació en la matèria a les fundacions. D’altra banda, es va posar de relleu la manca de recursos estables i pensats a llarg termini que ajudin les fundacions a implementar plans d’acció en sostenibilitat.

• Aliances i treball en xarxa: les fundacions van destacar el repte de superar la distància entre els diferents agents a l’hora d’establir aliances i de disposar d’instruments i espais per potenciar les relacions. Han sorgit propostes referents a la necessitat d’impulsar la cooperació público-privada, la qual es considera que no està estructurada ni disposa de recursos ad hoc, així com la possibilitat d’organitzar trobades semestrals.

L’esdeveniment va comptat també amb la participació d’Antoni Soliva, president de la Fundació Orfeó Lleidatà, qui va posar en valor el “concepte de fundació en l’àmbit cultural i donar visibilitat a la seva contribució a la societat”; i de Pilar Bosch, regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat de la Paeria de Lleida, qui va destacar “la gran feina de les fundacions culturals a l’hora de treballar per la cohesió social i com a motor econòmic clau”.

Per la seva banda, Sara Pérez, gerent de la CCF, va valorar de forma molt positiva aquesta primera trobada de les fundacions culturals de les Terres de Lleida i va destaca que “ens reforça en el nostre objectiu d’afavorir la col·laboració entre fundacions d’aquest àmbit i en el propòsit de posicionar la cultura com a un element bàsic per al desenvolupament de les persones”.

En el següent enllaç podreu veure l’àlbum amb les imatges més destacades de l’esdeveniment: Fotos_Trobada_Fundacions_Culturals_Lleida

D’altra banda, compartim la notícia de Lleida TV, així com alguns articles sobre la trobada publicats per altres mitjans: