Analitzem l’impacte de la IA i el Chat GPT en l’àmbit educatiu

20/12/2023

El passat 22 de novembre la Comissió d’Educació de la CCF va organitzar la jornada ‘Chat GPT i IA en l’àmbit educatiu: amics o enemics?’, una sessió que es va dur a terme al Col·legi de Llicenciats i durant la qual es va debatre sobre la influència d’aquestes tecnologies en els i les alumnes i la gestió per part dels centres educatius.

La benvinguda i presentació de l’esdeveniment van anar a càrrec de Jacint Bassó, vicedegà del Col·legi de Llicenciats i membre de la Comissió d’Educació de la CCF, i de Sara Pérez, gerent de la CCF, que van presentar els participants per després donar pas a la conferència ‘Alliberant la IA generativa’ que va oferir Beatriz Martín, Chief Digital Officer a BBDO & Proximity i Professora a inDIGITAL | Executive Program Director d’ESADE.

Aquesta primera intervenció es va centrar en el món de la IA generativa, una tecnologia capaç de crear continguts de forma automàtica. Marín va posar-nos en context posant i va posar l’accent en la importància dels avenços que s’estan donant: “Des dels pioners presagis de Turing fins a revolucionàries eines com ChatGPT, contemplem l’alba d’una nova era, que també canviarà l’educació. Però no serà fàcil: prestigiosos experts alerten d’impactes laborals i dilemes ètics. És moment d’un debat assossegat que assenti les bases d’un desenvolupament responsable d’aquest innovador paradigma”.

Durant la seva presentació, també va destacar la necessitat urgent “d’aprendre sobre com integrar aquesta eina als centres educatius de manera responsable. Els docents teniu un paper clau per orientar l’ús d’aquesta tecnologia i aprofitar-ne el potencial transformador. Amb creativitat i sentit crític, hem d’obrir les portes a noves formes d’aprenentatge augmentat per la IA. El futur està a tocar; preparem-nos per rebre’l amb els braços i la ment oberts”.

A continuació, Diana Silva, periodista del Diari Ara especialitzada en educació, va presentar i moderar una taula rodona que va comptar amb la participació de la pròpia Beatriz Martín; de Christian Negre, professor de l’Escola Pia de Calella i docent al màster en “Lideratge de la Innovació Pedagògica i Direcció de Centre Educatius” de Blanquerna; i de Miquel Àngel Prats, coordinador del Màster Universitari “Lideratge de la Innovació Pedagògica i Direcció de Centre Educatius” i professor titular a Blanquerna.

Durant la conversa, els tres participants van aportar la seva visió sobre diverses qüestions d’interès relacionades amb la IA i el Chat GPT, com ara de quina manera cal abordar aquest fenomen dins de l’àmbit educatiu, els reptes i les oportunitats que pot generar la irrupció d’aquestes tecnologies en les aules, o si cal regular-ne l’ús.

Els continguts de les intervencions van posar de relleu que la influència del Chat GPT i la intel·ligència artificial en l’educació és un tema d’interès creixent, i que aquestes tecnologies ja estan condicionant el procés d’aprenenatge de l’alumnat i la relació que tenen amb els i les docents. Es va parlar de diverses potencialitats i avantatges que cal aprofitar, però també es va apuntar que la interacció humana és irreemplaçable i, per tant, és imprescindible utilitzar aquestes tecnologies de forma conscient, mantenint sempre la interacció entre l’alumnat i els docents com a peça clau en l’educació.

La jornada va finalitzar amb el torn de preguntes, durant el qual diversos assistents van traslladar les seves qüestions als ponents, i amb les paraules de Ricard Coma, membre de la Comissió d’Educació i de la Junta directiva de la CCF, encarregat de fer la cloenda de la jornada.

Aquest acte, organitzat per la CCF, es va sumar a les jornades sobre reflexió educativa impulsades pel Col·legi de Llicenciats els dies 24 i 25 de novembre a La Seu d’Urgell i a Andorra, ‘Desmitifiquem la intel·ligència artificial en l’educació: entre alarmes i realitats’.