Fem una pausa i ens retrobem al setembre amb moltes novetats!

Després d’un primer semestre del 2024 intens i ple d’activitats i iniciatives al servei del món fundacional, arriba el moment de fer una pausa per recarregar piles i afrontar amb energia el nou curs.
Però abans, hem començat a preparar algunes novetats que us explicarem al setembre:

  • Noves temàtiques formatives, cursos ABC i cursos presencials.
  • Us convidarem a diversos esdeveniments organitzats per les comissions sectorials de la CCF
  • Celebrarem la segona edició de la Trobada Intercomissions.
  • Publicarem nous estudis de l’Observatori de Fundacions
    …i molt més!

També hem volgut experimentar una mica amb la IA. Li hem demanat que ens transporti a un “destí estiuenc” i ja heu vist el resultat 🙂

Les nostres oficines romandran tancades del 5 al 23 d’agost, ambdós inclosos. Si necessiteu contactar amb nosaltres durant aquest període, ens podeu deixar un missatge a info@ccfundacions.cat

L’equip de la CCF us desitgem un molt bon estiu!

Nou Apunt OdF! ‘Confiança en la societat civil: la importància de la notorietat i el coneixement del sector no lucratiu’

Publiquem un nou Apunt de  lObservatori de Fundacions de la CCF, dins la sèrie de lliuraments periòdics que us facilitem amb dades del sector amb els quals volem proporcionar un marc de referència per a la gestió i el dia a dia de les fundacions.

Sota el títol ‘Confiança en la societat civil: la importància de la notorietat i el coneixement del sector no lucratiu ‘, aquest apunt aporta dades significatives extretes de l’estudi Trust in Civil Society, elaborat l’any 2023 per l’organització Independent Sector, dels Estats Units. A partir d’una mostra de 3.000 individus, estadísticament representativa de la població nord-americana major de 18 anys, l’estudi relaciona el coneixement i la familiaritat amb les entitats sense afany de lucre i la confiança que generen entre els mateixos enquestats.

Com es pot apreciar a la gràfica, la confiança en les entitats no lucratives s’incrementa a mesura que creix la notorietat del sector. Per exemple: mentre que les persones que no tenen referències sobre el sector no lucratiu i confien en ell representen un 28% del total, les que sí el coneixen i confien arriben al 58% del total.

En aquest mateix sentit, es redueix la desconfiança en les organitzacions no lucratives a mesura que augmenta la familiaritat: frega un 24% dels que no el coneixen mentre que cau fins a l’11% dels que sí en tenen coneixement. A partir d’aquestes dades, podem dir que la notorietat o nivell de coneixement de la població sobre el sector no lucratiu té una forta correlació amb la confiança que se li atorga.

* Els Apunts de l’Observatori de Fundacions (OdF) es van crear  amb el propòsit d’establir un canal de connexió i de distribució de dades en format de butlletí que visibilitzi la producció de dades de l’OdF com a plataforma de recerca i pensament sobre el món fundacional.

Amb el suport de: 

 

Ricard Coma: ‘Fundacions d’educació: qualitat, diversitat i inclusió’

Les fundacions d’educació a Catalunya exerceixen un paper crucial en la configuració i sosteniment del sistema educatiu. Amb una presència significativa en un ampli ventall de nivells i àmbits d’actuació, aquestes entitats no només complementen els serveis que ofereix l’Administració pública, sinó que també aporten recursos propis i canalitzen la participació activa de la societat civil. Aquesta col·laboració garanteix un sistema educatiu divers, alternatiu i amb programes específics d’inclusió, configurant així el model educatiu català.

Aquestes són algunes de les conclusions a les quals podem arribar a partir de l’informe ‘Les fundacions dins l’ecosistema educatiu català’, publicat per l’Observatori de la Fundacions de la Coordinadora Catalana de Fundacions, un informe que analitza la rellevància i el pes de les fundacions catalanes dins l’àmbit educatiu, considerant els centres que gestionen i els recursos que hi aporten, entre altres variables.

Un dels aspectes més destacables de les fundacions és la seva contribució significativa a l’educació reglada. Gestionen més de 14.000 grups d’alumnes, representant un 35,4% del total de l’alumnat de l’escola concertada, i concentren el 18% de l’educació privada, amb 298 centres de titularitat privada sota la seva gestió. D’aquests, 223 són centres concertats gestionats per fundacions – centres referents com THAU, Betània Patmos, IPSI, Virolai, Collserola, Joan Pelegrí o l’Escola Pia, entre molts altres – que abasten una àmplia varietat d’etapes formatives, des de l’educació infantil fins a la formació professional, incloent-hi també l’educació especial.

Les fundacions també tenen un impacte significatiu en la formació professional per a l’ocupació, amb un 11,3% dels centres gestionats per aquestes entitats. Aquesta activitat no només aporta valor social, sinó que també ofereix oportunitats d’inserció social i de futur a molts joves, com ho demostra la missió i l’activitat de fundacions com ara Inform, El llindar, o BCN Formació Professional.

Un altre àmbit en què les fundacions juguen un paper essencial és en l’educació especial, centres educatius que atenen infants, les necessitats educatives dels quals -i per causes molt variades- no troben una resposta a l’escola ordinària. Les fundacions gestionen el 34% del total de centres privats dedicats a aquesta finalitat, molt per sobre del 23% d’associacions i del 21% de societats mercantils. Aquesta alta participació es deu, en part, a la manca inicial de recursos públics en aquest sector, fet que va impulsar les famílies a la creació de centres especialitzats durant els anys 60 i 70, com Jeroni de Moragas o Paideia, entre moltes d’altres. Aquesta diversitat permet atendre les necessitats específiques de diferents grups d’alumnes, proporcionant oportunitats d’aprenentatge i d’inclusió que en molts casos no serien possibles sense la intervenció de les fundacions.

L’informe també fa esment dels ensenyaments musicals, concretament de les escoles superiors, àmbit en què trobem fundacions de referència com el Conservatori Liceu, tot un exemple d’organització de la societat civil que, des del segle XIX, treballa per vertebrar la societat a través de la música, les arts i l’educació.

A més de gestionar centres educatius, des del món fundacional s’impulsen iniciatives que impacten de forma innovadora en l’educació com el programa Escoles Tàndem, de la Fundació Catalunya La Pedrera, que facilita als joves i els infants l’oportunitat de desenvolupar al màxim les seves capacitats, per posar algun exemple.

Si ens fixem en el terreny econòmic, les fundacions d’educació tenen un impacte notable. Les més de 300 fundacions de l’àmbit educatiu compten amb més de 21.000 persones treballadores i més de 3.000 voluntàries. Els seus ingressos superen els 986 milions d’euros, amb actius que sobrepassen els 1.300 milions d’euros i inversions anuals properes als 76 milions d’euros.

Cal fer menció també de la transparència a l’hora de gestionar les subvencions públiques aplicant criteris de bon govern, fet que reforça la confiança de l’opinió pública en els centres educatius gestionats per fundacions.

Si volem una oferta educativa variada, de qualitat i accessible a tot el territori, és cabdal defensar i fomentar la col·laboració entre les fundacions i l’Administració pública. Aquesta cooperació no només enriqueix l’oferta educativa, sinó que també fomenta la responsabilitat compartida entre la comunitat, el país i les institucions educatives. Les fundacions promouen una competència saludable entre les escoles, impulsant-les a millorar i innovar per respondre millor a les necessitats dels alumnes. A més, mobilitzen donacions i voluntariat amb vocació de servei a la societat, cobrint necessitats que l’Administració pública no pot satisfer completament.

En definitiva, les fundacions són un pilar fonamental del sistema educatiu català, i la seva contribució va més enllà de la gestió de centres educatius. Són una peça clau a l’hora de garantir que el sistema educatiu català segueix adaptant-se a les necessitats canviants de la societat i sent un model de referència.


Aquest article de ‘L’Àgora CCF, veus del món fundacional’ ha estat publicat al mitjà Línia, El diari metropolità

Coneix la nova Junta Directiva de la CCF!

El passat 11 de juny vam celebrar l’Assemblea General de la Coordinadora Catalana de Fundacions, durant la qual van tenir lloc les eleccions per a la renovació parcial de la Junta Directiva de l’entitat. Tal com estableixen els estatuts, a la Junta Directiva, en la seva primera reunió després d’un procés electoral, li correspon designar els càrrecs de la mateixa Junta a proposta de la Presidència.

Tenint en compte això, el passat 11 de juliol es va constituir la nova Junta Directiva de la CCF, que té la següent composició:

FUNDACIÓ REPRESENTANT CÀRREC
ESADE Eugènia Bieto Caubet Presidenta
Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l’Alzheimer Glòria Oliver Rodríguez Vicepresidenta 1a
Sociosanitària i Social Santa Tecla Joan Aregio i Navarro Vicepresident 2n
Catalunya-La Pedrera, Fundació Especial Carles Ribas Millán Secretari
IPHES Maria Targa Montserrat Tresorera
Betània Patmos Beatriz Añoveros Terradas Vocal
Universitat de Lleida Mercè Balcells Fluvià Vocal
Escola Pia – Joan Profitós Ricard Coma Montoro Vocal
Sanitària Mollet Jaume Duran Navarro Vocal
Carulla Marta Esteve Zaragoza Vocal
La Ciutat Invisible Joan Margall Sastre Vocal
Pere Tarrés Rafael Ruiz de Gauna i Torres Vocal
Oxfam Intermón Helena Talón Hernández Vocal
Som-Fundació de suport a persones amb discapacitat Josep Tresserras Basela Vocal

A continuació, imatges de la primera trobada de la nova Junta Directiva celebrada a la seu de la CCF:

Podeu consultar els perfils i les fotos dels membres de la nova Junta Directiva de la Coordinadora Catalana de Fundacions al nostre web.

Signem un acord de col·laboració amb l’Asociación Española de Fundaciones en benefici del sector fundacional

El passat 1 de juliol, la presidenta de la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF), Eugènia Bieto Caubet, i la presidenta de l’Asociación Española de Fundaciones (AEF), Pilar García Ceballos-Zúñiga, van signar un acord de col·laboració amb l’objectiu d’impulsar la cooperació d’ambdues entitats en la consecució dels seus objectius comuns en benefici de les fundacions i de la societat en general.

En el context d’aquest l’acord, l’AEF i la CCF ens comprometem a col·laborar en l’elaboració de propostes davant dels governs o les administracions públiques de qualsevol àmbit en les matèries d’interès comú amb l’objectiu de traslladar-los de manera unívoca els interessos i les necessitats del sector fundacional. També es recull el compromís de col·laborar en:

  • L’elaboració i difusió de publicacions, informes i activitats que posin de manifest el pes i la importància de les fundacions en la societat, així com d’estudis i anàlisis sobre les característiques del sector que permetin el seu millor coneixement.
  • La promoció de la professionalització del sector col·laborant, si escau, en el disseny i execució de programes formatius.
  • La difusió entre les respectives fundacions associades i la resta d’agents implicats, d’aquells assumptes d’interès general que els puguin interessar i/o afectar.
  • La col·laboració en accions de promoció i suport a iniciatives que suposin projectes conjunts de fundacions, creació de xarxes de col·laboració i la negociació amb empreses o altres organitzacions per assolir condicions més avantatjoses que beneficiïn totes les fundacions associades a qualsevol de les dues entitats.

A més, aquest acord estableix canals permanents de comunicació i informació que promoguin el coneixement mutu i facilitin un marc de confiança, col·laboració i millora constants.

El conveni de col·laboració es va signar en el marc de la presentació de l’informe ‘La situación económico-financiera de las fundaciones en Cataluña’, realizat per AFI- Analistas Financieros Internacionales per a l’AEF, un acte celebrat al Palau Macaya de Barcelona que va comptar amb la col·laboració de la CCF, de la mà de la nostra presidenta, Eugènia Bieto, i de Silvina Vázquez, responsable de l’Observatori de Fundacions.

Durant la presentació, Diego Vizcaíno, director de l’Àrea d’Economia Aplicada d’AFI, va compartir les principals dades de l’informe, com ara que les fundacions de Catalunya van generar l’any 2021 un valor afegit de gairebé 10.000 milions d’euros a l’economia del país, una xifra que suposa el 4,3% del PIB del territori. Silvina Vázquez, per part de la CCF, va mostrar algunes xifres de l’Observatori de Fundacions sobre diversos aspectes referents al pes de les fundacions catalanes.

Per a més informació, compartim la notícia publicada per l’AEF sobre la presentació de l’estudi amb un resum de les principals conclusions.

Des de la CCF creiem que aquest tipus d’aliances i col·laboracions són una gran notícia per al sector, i obren la porta a crear sinergies i generar oportunitats en favor de totes les fundacions associades.