Us informem que avui, 23 de gener, s’ha publicat al DOGC la Resolució JUS/129/2025, de 20 de gener, per la qual s’aproven els criteris que han de regir el Pla d’actuació inspectora de fundacions i associacions declarades d’utilitat pública per a l’any 2025.
Els plans anuals d’actuació inspectora són un instrument idoni amb vista a fer efectius els principis d’eficàcia i eficiència en l’actuació de l’Administració pública, i a fomentar el bon govern de les fundacions en benefici de les mateixes entitats, la col·laboració amb les quals ha de contribuir a assolir l’objectiu de complir les finalitats fundacionals i respectar la voluntat fundacional. Com sabeu, aquest exercici de la potestat inspectora correspon al Protectorat.
Adjuntem una nota informativa elaborada pels serveis jurídics de la CCF amb informació detallada sobre els nous criteris que estableix la Resolució JUS/129/2025, de 20 de gener:
Esperem que aquesta informació sigui del vostre interès!
* Aquest resum ha estat elaborat pels serveis jurídics de la CCF amb finalitats informatives per a les entitats associades i no constitueix per sí mateix un assessorament legal. Si teniu qualsevol dubte o voleu ampliar informació, podeu contactar amb nosaltres.
El passat 7 de gener, la nostra Junta directiva, encapçalada per la presidenta, Eugènia Bieto, es va reunir amb el Molt Honorable president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, una trobada que va servir per exposar el pes i la importància del món fundacional, així com per reflexionar conjuntament sobre els reptes del sector i, també, de possibles accions i iniciatives que puguin derivar en oportunitats de futur i en una millora del reconeixement del món fundacional.
Per part de la CCF també vàren assistir-hi els vicepresidents, Glòria Oliver i Joan Aregio; el secretari, Carles Ribas; la tresorera de l’entitat, Maria Targa, així com els vocals de la Junta directiva, Beatriz Añoveros, Mercè Balcells, Rafael Ruiz de Gauna, Jaume Duran, Joan Margall i Josep Tresserras.
Durant les intervencions, es va posar en relleu la gran tradició de societat civil existent a Catalunya, de la qual les fundacions “són una expressió viva i essencial”. Amb 2.095 fundacions actives, 101.894 persones treballadores i gairebé 45.152 persones voluntàries, aquestes entitats representen un pilar fonamental en àmbits com la salut, l’educació, la recerca, el sector social i la cultura. Els seus ingressos anuals superen els 6.198 milions d’euros, cosa que reflecteix el seu impacte no només en el teixit social, sinó també en l’economia del país.
També es va destacar la necessitat de preservar la tradició de col·laboració, element que defineix la identitat del país i reforça el paper de les fundacions com a motor de progrés social i cohesionador territorial. Tal com es va exposar, “són ben poques les institucions del nostre país que sumen més de 500 anys de servei, un clar exemple de perdurabilitat i centralitat de la persones com a principals valors de la seva gestió”. D’altra banda, es va posar de manifest la importància de comunicar millor a la societat l’impacte transformador que genera aquest sector i aconseguir una major implicació ciutadana.
La reunió va ser també una oportunitat per traslladar algunes demandes concretes, com ara la necessitat de simplificar els processos administratius, eliminar obstacles innecessaris i dotar el sector fundacional d’eines adequades per continuar exercint la seva tasca de servei públic amb eficiència. També es va reclamar la millora del marc legal que regula les fundacions, evitant models que pertorbin la seva estructura jurídica i apostant per la flexibilitat necessària per donar resposta a les necessitats canviants de la societat.
Amb tot, aquesta trobada va ser una oportunitat per reivindicar el rol essencial de les fundacions a Catalunya, així com per demanar a les institucions un compromís ferm amb el sector, reconeixent, preservant i potenciant les fundacions com a part essencial de la nostra societat, i com una fórmula jurídica i d’organització capaç de donar resposta eficient i de qualitat a les necessitats presents i futures de les persones, el territori i la societat en el seu conjunt.
La bona acollida del president Josep Rull i la seva predisposició a escoltar i visibilitzar el pes i la importància del món fundacional per al país, van ser valorades molt positivament per la Junta directiva.
Comencem l’any fent una ullada a les 100 circulars i butlletins que hem enviat durant el 2024, i compartim amb vosaltres els temes que han generat més interès.
Després d’analitzar la taxa de lectura de tots correus enviats als nostres públics amb l’actualitat del món fundacional, destaquen per sobre de la resta diverses qüestions relacionades amb l’àmbit jurídic i legislatiu, d’entre les quals, l’Assessora’t sobre la reforma de la Llei de mecenatge ha estat el tema més llegit.
Els altres continguts que completen el rànquing ‘top 10’ estan relacionats amb la formació i els cursos ‘A²: Aprèn i Aplica’ , l’Assemblea general de la CCF i la renovació parcial de la Junta directiva, i amb dos dels informes i estudis realitzats per l’Observatori de Fundacions:
Avui, 20 de gener de 2025, s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la Resolució SLT/87/2025, de 13 de gener. Aquesta resolució obre una convocatòria per a la concessió de subvencions per al finançament a entitats privades sense afany de lucre que realitzin actuacions en l’àmbit de la salut per al foment de la salut i el suport als pacients i a les famílies, durant l’any 2025, a càrrec dels fons provinents d’herències intestades a favor de la Generalitat de Catalunya.
Aquest crèdit prové del cabal relicte de les herències intestades a favor de la Generalitat de Catalunya el qual l’ha de distribuir mitjançant una convocatòria pública.
Es pot subvencionar la totalitat o una part de l’objecte de la subvenció.
Termini de presentació de sol·licituds: quinze dies hàbils a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
Per a més informació o per iniciar el tràmit de sol·licitud de la subvenció, podeu descarregar-vos el PDF de la resolució publicada al DOC de la Generalitat de Catalunya.
Esperem que aquesta informació sigui del vostre interès!
El pròxim 20 de febrer et convidem a la presentació de les principals novetats de la formació que us oferim aquest 2025, amb una oferta de cursos adaptats a la realitat i a les necessitats de les fundacions. Us avancem algunes de les qüestions que explicarem a la sessió:
Nova segmentació dels cursos, en funció de la proposta de valor
Més àmbits de coneixement i noves temàtiques ‘Aprèn i Aplica’
Formats presencials, virtuals i mixtos
Claustre docent expert ampliat
A més, sortejarem cinc matrícules d’un curs ‘Enfocat’ 2025 de la vostra elecció entre totes les persones que assistiu a la sessió informativa.
La sessió anirà a càrrec d’Eugènia Bieto, presidenta de la CCF, i d’Alexandra Georgescu, responsable de formació de la CCF.
L’any 2025 arriba amb alguns interrogants econòmics i financers que condicionaran el futur immediat dels mercats i, en conseqüència, la política d’inversions d’empreses i organitzacions de qualsevol sector, com les fundacions. En aquest context, l’evolució dels tipus d’interès, la volatilitat dels mercats i les polítiques econòmiques internacionals – amb la incertesa política a França i Alemanya – poden tenir un impacte directe en la captació de fons, en la rendibilitat de les inversions i en la sostenibilitat dels projectes impulsats per fundacions i altres entitats no lucratives.
Amb l’objectiu d’analitzar la situació i les possibles conseqüències que se’n deriven, el 27 de febrer et convidem a una sessió en línia que organitzem amb la col·laboració de Caixa Enginyers. Sota el títol, ‘Perspectives econòmiques i financeres del 1r semestre 2025: economia, mercats i estratègia d’inversió per a fundacions’, aprofundirem en les següents qüestions:
L’impacte de la relaxació monetària en l’economia global.
Els efectes de les mesures del nou govern dels EUA liderades per Donald Trump sobre les finances internacionals.
El paper de la Unió Europea davant la necessitat de reformes i les tensions polítiques internes.
La sessió comptarà amb la participació de tres experts en la matèria:
Dídac Pérez Alonso, director d’Inversions de Caixa Enginyers Gestió.
Josep Maria Vilarrubia Tapia, director de Research de Caixa Enginyers.
Eduard Barcons Comellas, director de Banca d’Administracions Públiques i Banca Institucional de Caixa Enginyers.
Inscriu-te a aquesta sessió exclusiva per a fundacions associades a la CCF, i no perdis l’oportunitat de conèixer informació clau a l’hora de prendre decisions estratègiques d’inversió de la teva fundació.
Les fundacions, com qualsevol altra organització que té persones contractades, ha de complir la normativa laboral, que comprèn un seguit d’obligacions de tipus general i unes altres, en funció de volum de la plantilla.
Amb l’objectiu de revisar la legislació vigent, aclarir dubtes i facilitar-vos la informació essencial que us permeti assegurar que la fundació està complint les obligacions en matèria laboral, et convidem al webinar que organitzem el pròxim 6 de febrer, una sessió que anirà a càrrec de Josep Grau Suárez, assessor laboral sènior a Adlanter.
Aquesta sessió és un servei exclusiu per a les fundacions associadesa la CCF (*) i es podrà seguir a través de la plataforma Zoom.
* Si la teva fundació no és associada a la CCF i vols gaudir d’aquest webinar, així com d’altres serveis especialitzats per a les fundacions, posa’t en contacte amb nosaltres! Envia un correu a info@ccfundacions.cat o truca’ns al 934 881 480.
A continuació, pots consultar el contingut detallat de la sessió:
PROGRAMA
10.00 h Benvinguda i presentació Sara Pérez – Gerenta de la Coordinadora Catalana de Fundacions.
10.05 h Revisant el compliment de normativa a la fundació – ‘Obligacions en matèria laboral’ Josep Grau Suárez, assessor laboral sènior a Adlanter.
10.45 h Torn obert de paraules i resolució de dubtes
11.00 hFi de la sessió
Canal Jurídic de la CCF: aquesta sessió forma part dels webinars periòdics que oferim a les fundacions associades des del Canal Jurídic de la CCF, un servei d’informació continuada sobre normatives que afecten les fundacions que té com a objectius:
Fer pedagogia sobre temes jurídics de forma accessible i de la mà de persones expertes.
Refrescar coneixements essencials per verificar que les fundacions estan al dia de les seves obligacions legals.
Facilitar eines i recursos per al compliment de les obligacions legals que afecten el món fundacional.
Aquest dilluns, 13 de gener, Glòria Oliver, directora general adjunta de la Fundació Pasqual Maragall i vicepresidenta de la CCF, va participar en la jornada “El paper de la dona en el món fundacional”, organitzat pel Círculo Ecuestre de Barcelona. L’esdeveniment, que forma part d’un cicle de col·loquis liderat per Ma Eugènia Gay i Anna Gener, té com a objectiu visibilitzar el paper clau de les dones en el lideratge de projectes socials, culturals i educatius impulsats per fundacions.
Durant el col·loqui, Oliver va intervenir en una de les taules rodones, on es va debatre sobre el paper de les dones al sector fundacional i es va destacar el seu rol fonamental en la promoció del benestar i la cohesió social. Entre altres qüestions, va fer referència al darrer estudi publicat per l’Observatori de Fundacions de la CCF, “Confiança social en el sector no lucratiu”, que analitza el grau de confiança de la societat i la reputació de les fundacions i altres agents d’àmbit públic i privat; a la recent modificació de la Llei del Mecenatge 49/2002, vigent des de l’1 de gener de 2024, i va posar en relleu la necessitat de continuar avançant cap a la professionalització del sector fundacional, destacant el programa formatiu que ofereix la CCF com una eina clau per aconseguir-ho.
La jornada va comptar amb la participació de destacades líders del món fundacional, com Sara Puig, presidenta de la Fundació Joan Miró; Judit Mascó, presidenta de la Fundació Ared; Ainhoa Grandes, presidenta de la Fundació MACBA; i Elena Lauroba, vicerectora de la Universitat de Barcelona. Les ponents van coincidir en la necessitat de continuar fomentant la visibilitat de les dones al capdavant d’iniciatives transformadores, destacant l’impacte positiu del seu lideratge en la societat.
En paraules d’Oliver, “és essencial reconèixer la contribució de les dones en el món fundacional i posar en valor el seu lideratge, així com la seva visió integradora i compromesa amb el desenvolupament social”.
Aquest tipus d’iniciatives contribueixen a reforçar el paper de les fundacions com a agents de transformació social i a avançar cap a una major igualtat en els espais de presa de decisions.
B-Value arriba a la seva 9a edició i llança una nova convocatòria dirigida a entitats i professionals de l’àmbit social que volen transformar els seus projectes a través de la innovació. Aquest programa està impulsat per la Fundació Banc Sabadell i Ship2B Foundation, i compta amb el recolzament de diferents entitats referents de sector.
A qui s’adreça?
Aquesta iniciativa es dirigeix a professionals i entitats del tercer sector que treballen en entitats sense finalitat de lucre, amb l’objectiu de donar suport i acompanyar projectes socials, desenvolupar-los des d’una visió estratègica, dissenyar nous models de generació d’ingressos, professionalitzar la proposta de valor i allunyar-se dels esquemes filantròpics tradicionals.
B-Value busca entitats socials ja constituïdes que volen llançar o repensar un projecte que ja està en marxa, o bé entitats de nova creació que necessiten un impuls en la formulació de la seva idea inicial.
Els projectes escollits podran gaudir de:
Validació: Recolzament d’experts per validar la teva proposta de valor.
Visibilitat: Difusió en els nostres canals i recolzament en la teva comunicació.
Premis i ajudes: Si ets finalista, opció a premis pro-bono i ajudes econòmiques.
Aliances: Aliances estratègiques amb empreses, institucions i finançadors.
Aquest any, a més, el programa inclou algunes novetats, com ara un premi excepcional de 15.000 € per a projectes orientats a la reconstrucció del teixit social del territori afectat per la DANA.
Inscriu-te a la sessió informativa B-Value 2025!
El pròxim 30 de gener us convidem a una sessió informativa, organitzada de la mà de Ship2B Foundation i la Fundació Banc Sabadell, en la qual us podreu informar sobre tots els detalls de la nova edició de B-Value.
Data: 30 de gener
Hora: de 09.30 a 10.30 h
Format: virtual (Zoom)
Per a més informació sobre la convocatòria B-Value i/o per presentar el teu projecte, visita el web de l’entitat organitzadora: B-Value 2025
Des de la CCF col·laborem amb aquesta convocatòria i us animem a participar-hi, una gran oportunitat per a les entitats que vulguin fer un salt endavant de la mà de persones expertes en àmbits clau com l’estratègia, la comunicació, la gestió i la proposta de valor.
El pròxim 29 de gener, la Casa Seat de Barcelona acollirà la jornada ‘Fundacions i Compliance: actualitat i bones pràctiques’, un esdeveniment organitzat per l’Instituto Oficiales de Cumplimiento (IOC) que comptarà amb professionals i persones expertes en el compliment normatiu que afecta el món fundacional.
Des de la CCF participarem en aquest esdeveniment de la mà de la nostra presidenta, Eugènia Bieto, que formarà part de la taula rodona ‘El Patronat: funció clau per a l’eficàcia dels sistemes de compliance‘.
PROGRAMA
10:00 – 10:15 h. Recepció, benvinguda i presentació
Antonio del Campo (President IOC)
Sara De las Heras (Compliance Officer de Seat)
10:15-11:00 Fundacions: Sistemes de gestió del compliance