Eugènia Bieto: “El lideratge femení, motor de les fundacions”

  • Article de ‘L’Àgora CCF: veus del món fundacional’

La presència de la dona en el sector fundacional català és indiscutible. Des dels equips tècnics (68%) fins a la direcció de les entitats (59%), les dones representen una força essencial per al funcionament de les fundacions.

La feminització del sector fundacional no sorprèn, especialment si el comparem amb àmbits com l’educació o la sanitat, on la presència de la dona és majoritària. El que resulta més destacable, però, és que aquesta majoria també es manté en càrrecs de responsabilitat, com les direccions i gerències.

Per què el sector fundacional aconsegueix un escenari més igualitari en aquests nivells que altres sectors econòmics? Pot ser que la cultura d’aquestes entitats afavoreixi la inclusió de la dona? Hi ha menys barreres que en el món empresarial? O potser les dones se senten més identificades amb el propòsit i els valors de les fundacions, com l’ètica, l’altruisme, la solidaritat i la inclusió?

Però, si bé la presència de la dona en posicions directives frega el 60%, quan es tracta dels patronats – el màxim òrgan de govern de les fundacions – el percentatge de dones que en formen part es redueix fins a un 34%. Aquesta gran diferència amb la proporció de dones que treballen diàriament per impulsar les fundacions catalanes ens convida a la reflexió, i a fer-nos algunes preguntes:

El perfil dels membres dels patronats –càrrec voluntari i no retribuït econòmicament– es veu condicionat per la predominança dels homes en càrrecs de responsabilitat en altres camps? I, en aquest mateix sentit, podem plantejar una hipòtesi: si analitzéssim la proporció de dones i homes en els patronats i en els càrrecs de direcció de les fundacions, ens trobaríem amb una dinàmica similar a la del sector empresarial o de l’Administració pública, on a mesura que augmenta el grau de responsabilitat disminueix la presència de la dona?

Des de la Coordinadora Catalana de Fundacions pensem i defensem que el lideratge de les dones és una realitat i que ha d’estar present en tots els àmbits. Sense anar més lluny, l’entitat que represento n’és un bon exemple: la presidència, la vicepresidència primera i la gerència l’ostentem dones, i a la junta directiva la representació femenina és del 50%. Això demostra que el canvi és viable, però encara queda camí per recórrer.

Aquest 8 de març és una oportunitat per reconèixer i celebrar el paper fonamental de les dones en el sector fundacional. La seva presència i lideratge ens inspiren i ens donen força per avançar cap a una representació més equitativa en molts altres àmbits professionals. El repte està sobre la taula. Som-hi?

Com afecta la ‘Ley de paridad’ al sector fundacional?

El passat mes d’agost es va publicar la Ley Orgánica 2/2024, de 1 de agosto, de representación paritaria y presencia equilibrada de mujeres y hombres.

Aquesta llei té per objectiu avançar en la consecució de l’exercici real i efectiu del principi constitucional d’igualtat entre homes i dones en els àmbits decisius de la vida política i econòmica.

A continuació, podeu descarregar una nota informativa elaborada pels serveis jurídics de la CCF, on s’explica com aquesta llei afecta les fundacions:

Esperem que aquesta informació sigui del vostre interès!


* Aquest resum ha estat elaborat pels serveis jurídics de la CCF amb finalitats informatives per a les entitats associades i no constitueix per sí mateix un assessorament legal. Si teniu qualsevol dubte, voleu ampliar informació o encara no sou fundació associada, podeu contactar amb nosaltres.

Assessora’t! Entra en vigor el nou Registre de grans tenidors d’habitatges

Us informem que el passat 27 de febrer de 2025, va entrar en vigor el Decret Llei 2/2025, pel qual s’adopten mesures urgents en matèria d’habitatge i urbanisme, incloent-hi la creació del Registre de grans tenidors d’Habitatges.

D’acord amb aquesta normativa, totes les fundacions que siguin considerades grans tenidores d’habitatges hauran d’inscriure’s en aquest registre.

Què s’entén per grans tenidors?

Segons la normativa vigent, es consideren grans tenidors a les persones jurídiques que posseeixen la titularitat de:

  • Més de 10 immobles urbans d’ús residencial o d’una superfície construïda superior a 1.500 m², o bé,
  • 5 o més habitatges en zones declarades de mercat tensat.

Com s’ha de realitzar la comunicació?

  • Fins que el registre no entri en vigor, les fundacions hauran de comunicar, mitjançant una declaració responsable, la seva condició de grans tenidores a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, incloent-hi la relació dels habitatges dels quals són titulars.
  • Actualment, no s’ha habilitat cap apartat a la seva pàgina web per adreçar aquestes declaracions, per la qual cosa, fins que no sigui operatiu, us recomanem enviar les vostres comunicacions mitjançant el seu formulari de contacte.

És important recordar que la manca d’inscripció o la no comunicació de la informació requerida es considerarà una infracció greu, la qual podrà ser sancionada amb una multa que oscil·la entre 9.001 i 90.000 euros.

Tens dubtes?

Posa’t en contacte amb els nostres serveis jurídics mitjançant el següent formulari.

Et recordem que al nostre web pots trobar documentació, plantilles i altres recursos d’interès per a les fundacions:

Presentem totes les novetats de la formació ‘Aprèn i Aplica’ per al 2025!

El passat 20 de febrer vam presentar les principals novetats de la formació que us oferim aquest 2025, amb una oferta de cursos adaptats a la realitat i a les necessitats de les fundacions.

A continuació, podeu veure el vídeo de la presentació, a càrrec d’Eugènia Bieto, presidenta de la CCF, i d’Alexandra Georgescu, responsable de formació de la CCF, que van destacar la nova segmentació dels cursos, els nous àmbits de coneixement i temàtiques ‘Aprèn i Aplica’, o el claustre docent expert ampliat, entre d’altres qüestions.

Al final de la sessió, es van sortejar cinc matrícules d’un curs ‘Enfocat’ 2025 entre totes les persones inscrites a la presentació:

Podeu consultar tota l’oferta formativa Aprèn i Aplica al nostre web!

La teva fundació té una política de diversitat, igualtat i inclusió?

La política de diversitat, igualtat i inclusió és un conjunt de principis, compromisos i accions adoptades per una organització per garantir un entorn de treball i participació just, equitatiu i respectuós per a totes les persones. Aquesta política busca fomentar la igualtat d’oportunitats, prevenir la discriminació i assegurar que totes les persones, independentment de la seva identitat o condicions personals, tinguin accés a les mateixes oportunitats i drets.

Aquest compromís es basa en els drets humans, la legislació vigent en matèria d’igualtat i no-discriminació, així com en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, que fomenten la inclusió social i laboral en totes les seves formes.

Amb l’objectiu de proporcionar a les fundacions associades de la CCF una eina pràctica per establir les seves pròpies estratègies d’inclusió i igualtat, assegurant una gestió eficient i alineada amb la normativa vigent i les millors pràctiques del sector, hem creat un model genèric de política de diversitat, igualtat i inclusió perquè el pugueu adaptar a les vostres particularitats, ampliar-lo o modificar-lo segons les vostres necessitats específiques.

Esperem que aquest model serveixi com una guia de referència, un marc estructurat que podeu personalitzar per reflectir la vostra realitat i compromís.

Us podeu descarregar aquest document – exclusiu per a fundacions sòcies de la CCF – des de l’àrea ‘Documents d’interès’ del nostre web, on podreu trobar un ampli ventall de plantilles i documents jurídics:

Esperem que aquesta informació sigui del vostre interès!


* Aquest resum ha estat elaborat pels serveis jurídics de la CCF amb finalitats informatives per a les entitats associades i no constitueix per sí mateix un assessorament legal. Si teniu qualsevol dubte, voleu ampliar informació o encara no sou fundació associada, podeu contactar amb nosaltres.

Webinar del Canal Jurídic: ‘Què cal saber sobre la prevenció del blanqueig de capitals a la fundació?’

Les fundacions tenen la responsabilitat d’adoptar mesures destinades a garantir el compliment de la Llei 10/2010, del 28 d’abril, de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme. Aquesta normativa preveu una sèrie d’obligacions legals i documentals per assegurar que els diners que reben les fundacions no puguin ser utilitzats amb finalitats il·lícites.

Amb l’objectiu de proporcionar-vos informació clau sobre les obligacions i les principals mesures que han d’aplicar les fundacions, el pròxim 3 d’abril organitzem una nova sessió del Canal Jurídic de la CCF de la mà de Tomàs Segura, advocat del Bufet Bergós.

Aquesta sessió és un servei exclusiu per a les fundacions associades a la CCF (*) i es podrà seguir a través de la plataforma Zoom.

* Si la teva fundació no és associada a la CCF i vols gaudir d’aquest webinar, així com d’altres serveis especialitzats per a les fundacions, posa’t en contacte amb nosaltres! Envia un correu a info@ccfundacions.cat o truca’ns al 934 881 480.

A continuació, pots consultar el contingut detallat de la sessió:

PROGRAMA

  • 09.30 h Benvinguda i presentació
    Sara Pérez – Gerenta de la Coordinadora Catalana de Fundacions.
  • 09.35 h ‘Què cal saber sobre la prevenció del blanqueig de capitals?’
    Tomàs Segura
    , advocat (Bufet Bergós)
  • 10.40 h Torn obert de paraules i resolució de dubtes
  • 10.45 h Fi de la sessió


Canal Jurídic de la CCF: aquesta sessió forma part dels webinars periòdics que oferim a les fundacions associades des del Canal Jurídic de la CCF, un servei d’informació continuada sobre normatives que afecten les fundacions que té com a objectius:

  • Fer pedagogia sobre temes jurídics de forma accessible i de la mà de persones expertes.
  • Refrescar coneixements essencials per verificar que les fundacions estan al dia de les seves obligacions legals.
  • Facilitar eines i recursos per al compliment de les obligacions legals que afecten el món fundacional.

Amb la col·laboració de: