Nou Apunt OdF! ‘Fluxos financers d’ajuda transnacional: governs, entitats filantròpiques i remeses privades individuals’

Publiquem un nou Apunt de  lObservatori de Fundacions de la CCF, dins la sèrie de lliuraments periòdics que us facilitem amb dades del sector amb els quals volem proporcionar un marc de referència per a la gestió i el dia a dia de les fundacions.

Sota el títol ‘Fluxos financers d’ajuda transnacional: governs, entitats filantròpiques i remeses privades individuals’, aquest apunt analitza l’origen dels fons internacionals d’ajuda i cooperació al desenvolupament entre els països, alhora que mesura la seva evolució entre els anys 2018 i 2020.

Com es pot veure als gràfics, destaquen especialment les remeses privades individuals (val a dir, els diners enviats per les persones immigrades a familiars i amics als seus països d’origen). Aquest font gairebé va triplicar l’any 2020 la de les ajudes oficials dels governs als països en desenvolupament i va ser 8 vegades superior als fluxos d’ajuda filantròpica realitzats per les entitats no lucratives de cooperació al desenvolupament. Al mateix temps, les remeses van ser l’única font que es va incrementar durant el període 2018-2020, que inclou l’esclat de la pandèmia del coronavirus. En concret, va augmentar en 94.000 milions de dòlars, mentre que tant les ajudes dels governs com els fluxos de les entitats no lucratives van decréixer en 1.000 milions.

 

L’estudi Global Philanthropy Trucker 2023, realitzat per la Universitat d’Indiana als Estats Units, inclou 47 països de tots els continents, amb diferents nivells de desenvolupament socioeconòmic, i és un marc de referència habitualment citat per l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE).

* Els Apunts de l’Observatori de Fundacions (OdF) es van crear  amb el propòsit d’establir un canal de connexió i de distribució de dades en format de butlletí que visibilitzi la producció de dades de l’OdF com a plataforma de recerca i pensament sobre el món fundacional.

Amb el suport de: 

 

Cafè de la Recerca: ‘Noves mètriques i tendències a l’hora d’avaluar els projectes de recerca’

En un món en constant evolució, és essencial adaptar les nostres metodologies d’avaluació per tal de copsar de manera precisa l’impacte i l’eficàcia dels projectes de recerca. Des de l’avaluació de l’impacte fins a la quantificació de la innovació i l’excel·lència científica, les mètriques tradicionals han evolucionat per tal d’abordar les demandes emergents de la comunitat investigadora i els diferents stakeholders.

Amb l’objectiu de posar llum sobre aquestes i altres qüestions, el proper 18 de juny la Comissió de Tecnologia i Recerca de la CCF organitzarà un nou ‘Cafè de la Recerca’, sota el títol ‘Noves mètriques i tendències a l’hora d’avaluar els projectes de recerca’.

Partint de l’enfocament actual a nivell europeu i posant el focus en la situació a Catalunya a l’hora d’avaluar projectes de recerca, analitzarem algunes de les mètriques alternatives que s’estan utilitzant amb el propòsit d’identificar noves oportunitats que puguin contribuir a millorar els processos d’avaluació i a afrontar els reptes que planteja l’àmbit de la recerca.

Els assistents tindran l’oportunitat de conèixer experiències i bones pràctiques impulsades per centres de recerca i universitats de la mà de professionals amb un ampli coneixement en aquestes qüestions, que ens ajudaran a identificar els factors que s’estan avaluant i a explorar les tendències emergents en aquest camp. La sessió, que s’oferirà en format virtual, és gratuïta i es podrà seguir a través de la plataforma Zoom.

PROGRAMA

  • 09.30 h Benvinguda i presentació
    Maria Targa
    – Gerent de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) – Membre de la Junta i de la Comissió de Tecnologia i Recerca de la CCF.
  • 09.40 h ‘La reforma europea d’avaluació de la recerca. D’on venim i on som ara mateix’
    Pastora Martínez – Comissionada per l’acció internacional de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya).
  • 09.55 h ‘El repte d’adoptar noves mètriques en l’avaluació de la recerca’
    Ignasi Labastida
    – Delegat del rector per a publicacions científiques i ciència oberta de la UB (Universitat de Barcelona).
  • 10.10 h ‘De la política a la pràctica: canvis en l’avaluació de la recerca a l’IDIBAPS’
    Michela Bertero
    – Directora d’estratègia IDIBAPS (Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer).
  • 10.25 h Com ho aterrem?
    • Conversa sobre els reptes que es troben els centres de recerca, els investigadors, els beneficiaris de la recerca i les persones responsables de dur a terme les avaluacions dels projectes.
  • 10.50 h Torn obert de preguntes
  • 11.00 h Fi de la sessió


Nova edició del Business With Social Value! 31 de maig a l’Hotel Alimara

El proper 31 de maig, Business With Social Value (#BWSV24) celebrarà la seva 11a edició, consolidant-se com una plataforma clau que connecta organitzacions amb un enfoc social i sostenible amb entitats, institucions, organismes i empreses mercantils.

Bona part dels participants que exposen els seus productes i serveis al BWSV són fundacions i altres entitats no lucratives que donen feina a col·lectius en risc d’exclusió. Com en edicions anteriors, des de la CCF col·laborem amb aquest esdeveniment, que tindrà lloc a Hotel Alimara.

Com participar-hi?

Els actes son gratuïts amb un ampli programa que inclou xerrades i dinàmiques de participació per impulsar el contacte i la creació de sinergies entre les persones assistents. És imprescindible la inscripció prèvia per participar en aquesta trobada. .

Per a qualsevol dubte, podeu contactar a l’equip de BWSV mitjançant el següent correu.

Us animem a participar-hi per potenciar la compra social en la vostra fundació i, alhora, ajudar a créixer el sector fundacional!

Esperem que aquesta informació sigui del vostre interès!

Vols oferir un exemplar en paper de la ‘Guia pràctica per a un patronat efectiu’ a cada membre del teu patronat?

Amb l’objectiu de donar resposta a l’interès que han mostrat moltes fundacions en disposar de guies en paper per als membres del seu patronat, fem un sondeig inicial entre totes les fundacions associades, per fer una estimació del nombre total d’exemplars que haurem de reimprimir.

Cost de les guies

Per tal de cobrir les despeses de gestió, impressió i enviament, cada exemplar de la guia tindrà un cost aproximat de 10 € (+ IVA), xifra que podrem concretar una vegada tinguem l’estimació del nombre total d’exemplars a imprimir.

Com demanar-les?

Cal que ens comuniqueu el vostre interès en disposar de més exemplars abans del 15 de maig mitjançant el següent formulari (aquesta comunicació és només orientativa per fer una estimació i no implica compromís de compra):

Us comunicarem el preu final de cada exemplar per tal que pugueu confirmar o ajustar la vostra comanda i realitzar el pagament, i en un termini de 3 a 4 setmanes rebreu els exemplars sol·licitats a la seu de la vostra fundació.

En cas de necessitar més informació, no dubteu en consultar-nos enviant un correu a info@ccfundacions.cat

Presentació pública de la guia, celebrada el passat 10 d’abril a l’auditori de La Pedrera.

Fundacions de la província de Barcelona analitzen els reptes del sector i exploren oportunitats de col·laboració

Ahir, 7 de maig, vam celebrar a Mataró la primera trobada ‘Fem xarxa, creem oportunitats! La trobada de les fundacions culturals de la província de Barcelona’, un acte que va reunir a 15 fundacions culturals. L’esdeveniment, organitzat per la Comissió de Cultura de la CCF a la Casa Coll i Regàs, de la Fundació Iluro, va comptar amb la participació de representants de fundacions culturals d’àmbits molts diversos, com ara el musical, literari, social, la conservació del medi ambient o el teatral, entre d’altres. Els assistents van tenir l’oportunitat de conèixer altres entitats del sector, inspirar-se amb els projectes presentats i explorar possibles vies de col·laboració.

Marta Ibarz, directora de la Fundació Iluro, i Sara Pérez, gerent de la CCF, van ser les persones encarregades de donar la benvinguda i explicar el context i els objectius de la jornada als assistents.

Després d’un espai breu de presentació de totes les fundacions assistents, quatre fundacions van compartir projectes inspiradors i les claus que els han permès impulsar-los i assolir els seus objectius, un espai presentat i dinamitzat per Valeri Viladrich, gerent de la Fundació Teatre Lliure i membre de la Comissió de Cultura de la CCF.

  • Fundació Música Simfònica i de Cambra, amb el projecte ‘Música simfònica a l’abast’ a càrrec de Josep Ferré, director artístic de l’entitat.
  • Fundació Banc de Sabadell, projecte ‘SumArte’, explicat per Judit Vicente, responsable de coordinació de projectes.
  • Fundació Iluro, amb ‘El Misteri de la Casa Coll i Regàs’, a càrrec de Marta Ibarz, directora de la fundació, i Elisenda Lleonart, guia de al Casa Coll i Regàs.
  • Fundació Wild Forest, a càrrec de María Figuerola, responsable de conservació, i Anna Villaro, responsable de cooperció i col·laboracions, que van explicar les principals iniciatives que duen a terme.

La segona part de la jornada es va centrar en les taules de treball ‘Reptes, barreres i propostes de solució’, un format que va fomentar el treball en equip i l’intercanvi de coneixement amb l’objectiu que les fundacions compartissin iniciatives i recursos, alhora que van explorar possibles solucions que els ajudin a afrontar els seus reptes.

Amb aquest objectiu els assistents van treballar en tres taules temàtiques de les quals es van extreure un seguit de conclusions, idees força i propostes d’acció, que es van compartir amb tots els assistents en el bloc final de la jornada.

A continuació, destaquem un breu resum del que es va exposar:

• Mecenatge i captació de fons: en aquesta taula es van destacar diversos reptes, com ara poder disposar d’un perfil dins l’equip tècnic que permeti tenir una previsió d’ingressos per saber la sostenibilitat dels projectes; l’augment de les quotes dels socis i col·laboradors, com a acció complementària a la captació de nous afiliats; saber trobar la narrativa dels projectes per poder adaptar els continguts als interessos donants i als potencials col·laboradors; definir les contraprestacions que poden oferir als donants i col·laboradors, i incorporar la sostenibilitat en els projectes culturals.

Algunes de les línies d’acció proposades són personalitzar les propostes, el relat i el contingut que s’elabora per a les potencials empreses donants; dedicar recursos a professionalitzar els equips i esforçar-se en treballar en els cicles dels donants, des de l’inici de la col·laboració, fins que deixen de donar, per millorar processos i trobar oportunitats a l’hora de captar i fidelitzar-los; i treballar una base de dades diferenciada entre socis estables i donants puntuals per tal de conèixer més i millor tots els perfils.

• Comunicació i complicitat social: d’aquesta taula destaquem alguns reptes que es troben les fundacions a l’hora de comunicar, com ara la dificultat de traslladar als públics objectiu el valor i el que aporten les fundacions, així com el valor intangible de la cultura. En aquest sentit, es va apuntar que “és necessari aturar-nos i pensar molt bé com expliquem que tot el que aporta a la societat la cultura, i cal tenir present que el fet de ser fundacions ens posa a un altre nivell”. També es va posar l’accent en la importància de fer-nos preguntes clau, com ara ” Què volem transmetre als demès? i “A qui li volem explicar?”, identificant les diferències entre els possibles interlocutors de les fundacions i la necessitat d’adaptar els missatges. Es va destacar també l’evolució del llenguatge i els nous conceptes que han arribat i que “ens obliguen a fer un esforç per obrir els ulls i adaptar-nos als nous temps per poder comunicar-nos amb els públics actuals”.

• Aliances i treball en xarxa: les fundacions d’aquesta taula van destacar com a principal barrera o dificultat, la dimensió de l’estructura de moltes fundacions, que no permeten dedicar el temps necessari a la creació d’aliances i relacions amb altres agents. Com a possible solució, es va plantejar orientar part de la captació de fons a aconseguir patrocinis que permetin reforçar l’estructura de l’entitat. Com a reptes, es va citar el manteniment en el temps de les aliances que som capaços d’establir i, en alguns casos, vèncer els egos d’alguns entitats a l’hora d’establir col·laboracions. I, com a possibles solucions, es va plantejar la necessitat de comptar amb més espais i eines que permetin fer xarxa i crear connexions amb altres entitats, i disposar de canals que informin de l’actualitat del sector i de les iniciatives de les altres fundacions.

La trobada va finalitzar amb una visita guiada a la Casa Coll i Regàs, una de les joies modernistes de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que les fundacions assistents van gaudir d’allò més.

Sara Pérez, gerent de la CCF, va valorar de forma molt positiva aquesta primera trobada de les fundacions culturals de la província de Barcelona i va destacar que “ens reforça en el nostre objectiu d’afavorir la col·laboració entre fundacions d’aquest àmbit i en el propòsit de posicionar la cultura com a un element bàsic per al desenvolupament de les persones”.

Compartim la notícia de La Xarxa mitjançant el web de TV Mataró, així com el reportatge que van emetre en el telenotícies del mateix 7 de maig.

Jornada ‘Redefinint el voluntariat social: Tendències i noves maneres de col·laboració’

En els darrers anys, els models de voluntariat han experimentat una evolució significativa, a causa de diversos factors. Tradicionalment, el voluntariat s’ha vehiculat principalment mitjançant entitats i organitzacions sense ànim de lucre, amb tasques presencials i continuades en el temps.

Actualment, veiem com es van obrint pas formes alternatives de voluntariat, com ara les col·laboracions puntuals, que permeten a les persones participar en activitats específiques i limitades en el temps, sense compromisos a llarg termini. D’altra banda, ha crescut el voluntariat comunitari, gràcies a la implicació de persones que volen millorar les condicions del seu propi entorn sociocultural i facilitar canals d’integració dels veïns i veïnes a la vida social. També veiem com el voluntariat pot esdevenir una eina d’integració i inclusió per a moltes persones, i també el punt de trobada entre el tercer sector i l’àmbit empresarial, mitjançant el voluntariat corporatiu.

Fenòmens com les noves tecnologies i la digitalització també estan contribuint a dibuixar un nou escenari, modificant les vies de comunicació i relació que fins ara han connectat les persones voluntàries amb els projectes i organitzacions socials. Aquesta nova realitat obliga a reflexionar i a replantejar els canals i els processos que utilitzen les entitats, així com la manera de fidelitzar i gestionar la vinculació amb les persones voluntàries.

Tots aquests canvis plantegen reptes i preguntes a les fundacions i altres entitats del tercer sector, a les quals volem donar resposta amb la jornada ‘Redefinint el voluntariat social: Tendències i noves maneres de col·laboració’ que organitzarem el proper 30 de maig mitjançant la Comissió de l’Àmbit Social de la CCF, i la col·laboració de la Federació Catalana del Voluntariat Social i de la Fundació CIC – Coneixement i Cultura.

Aquesta sessió serà també una oportunitat per conèixer iniciatives i bones pràctiques que ens ajudin a entendre cap a on va el voluntariat social i a adaptar-nos a aquesta nova realitat. I ho farem de la mà de fundacions referents del tercer sector i de persones voluntàries que compartiran les seves motivacions i experiències a l’hora de contribuir a la construcció d’una societat més justa i solidària.

PROGRAMA

  • 09.30 h. Recepció i acreditació d’assistents
  • 10.00 h. Benvinguda i salutació de la Fundació CIC
    • Carles Duarte, director de la Fundació CIC – Coneixement i Cultura.
  • 10.05 h Presentació de la sessió
    • Eugènia Bieto, presidenta de la Coordinadora Catalana de Fundacions.
  • 10.10 h. Conferència marc: ‘El voluntariat a Catalunya: una mirada a la situació actual i a les tendències de futur’
    • Ana Villa, vicepresidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social.
  • 10.45 h. Què ha de tenir en compte una fundació que compta o vol comptar amb voluntariat?
    • Helena Solano, responsable dels serveis jurídics de la CCF.
  • 11.00 h. Pausa cafè
  • 11.30 h. Taula rodona: ‘Reptes, tendències i noves maneres de col·laboració’

* Modera: Enric Morist, director general de la Fundació Ajuda i Esperança.

    • Susana Eva, coordinadora del grup de voluntariat d’‘Alella, poble cuidador’.
    • Natalia Bazzolo, responsable de voluntariat de la Fundació Open Arms.
    • Marc Farrés, responsable d’espigolaments i aprofitament alimentari de la Fundació Espigoladors.
    • Mohamed El Amrani, Community Builder a l’equip de la Direcció de Projectes i RR.EE de la Fundació Banc Sabadell.
    • Jesús Ruiz, director social de la Fundació Malalts Mentals de Catalunya.
  • 12.25 h. Taula rodona: ‘Compromís, diversitat i inclusió de les persones voluntàries’

* Modera: Arantxa de Lara, responsable de l’Àrea Assistencial i Voluntariat de la Fundació Enriqueta Villavecchia.

    • Carme Purull, voluntària de la Fundació Avismón.
    • Dani Celma, voluntari de la Fundació Fundesplai.
    • Roser Brutau, voluntària i vicepresidenta de la Fundació Banc dels Aliments.
    • Luisa Linares, voluntària de SOM Fundació.
    • Juanma Martín, responsable de l’àrea social de SOM Fundació.
  • 13.20 h. Cloenda
    • Marc Viñas, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat, Generalitat de Catalunya.
  • 13.30 h. Fi de l’acte