Nou Apunt OdF! ‘Impacte socioeconòmic de les fundacions de Tecnologia i Recerca’

Publiquem un nou Apunt de  lObservatori de Fundacions de la CCF, dins la sèrie de lliuraments periòdics que us facilitem amb dades del sector amb els quals volem proporcionar un marc de referència per a la gestió i el dia a dia de les fundacions.

En aquesta ocasió, l’Apunt es basa en les conclusions de l’informe ‘Impacte socioeconòmic de les fundacions de Tecnologia i Recerca’, una radiografia de les fundacions d’aquest àmbit elaborada a partir de les dades recollides del Protectorat de fundacions de la Generalitat de Catalunya, amb el qual es mostra el pes i l’impacte real d’aquestes fundacions en l’ecosistema de coneixement i innovació pel desenvolupament del país, així com el seu potencial com a tractor de desenvolupament socioeconòmic.

A Catalunya, hi ha un total de 131 fundacions de l’àmbit de la recerca i la tecnologia que aglutinen fins a 8.313 persones treballadores, moltes de les quals d’alta qualificació (un 8,6% del conjunt del sector fundacional), més de 1.800 milions d’euros en actius (un 18,3%) i més de 430 milions d’euros en valor afegit brut per la seva activitat (un 10% del conjunt fundacional i 0,2 del VAB del país).

En analitzar l’estructura dels ingressos de les fundacions de Tecnologia i Recerca destaquen els 108 milions d’euros que reben en donacions privades i suposen el 18% del total d’ingressos generats l’any 2021. Comparat amb la resta del sector fundacional, aquestes fundacions mostren una major capacitat d’atraure fons privats, ja que aquests tipus d’ingressos representen tan sols el 7% per la resta de fundacions del país. Una possible explicació a aquesta diferència en les donacions pot tenir a veure amb una major sensibilitat social entorn d’algunes finalitats d’aquestes fundacions.

Les fundacions de recerca i tecnologia, tractors del desenvolupament i la innovació

Amb el propòsit d’il·lustrar la importància de les fundacions de tecnologia i recerca a Catalunya, l’informe cita alguns dels valors i atributs que les defineixen, uns actius de gran valor que ajuden a entendre la seva contribució des de diverses vessants i que deixen constància del seu rol a l’hora de fomentar el desenvolupament i la innovació en la societat:

  • Capacitat d’accés a recursos financers addicionals per abordar necessitats específiques de la societat, presents i futures.
  • Promoció de la recerca, la innovació i la transferència de coneixement cap al sector empresarial
  • Resposta àgil i adaptada a les necessitats de la societat des de la no lucrativitat, gràcies a la seva autonomia i governança
  • Transparència i responsabilitat, que garanteixen la integritat i l’ètica en la gestió dels seus recursos
  • Sostenibilitat econòmica a llarg termini que garanteix la continuïtat de programes i projectes de recerca
  • Foment de la RSC/ESG i de l’acció filantròpica i el mecenatge per part de la societat civil.

L’informe ‘Impacte socioeconòmic de les fundacions de Tecnologia i Recerca’, inclou també exemples de fundacions referents i testimonis que il·lustren aquesta contribució i l’impacte que tenen les fundacions de la recerca i la tecnologia en les nostres vides: Fundació Pasqual Maragall, l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), la Fundació La Marató, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Humana (IPHES-CERCA) o la Fundació FERO.

En síntesi, amb aquest informe volem destacar la tasca de les fundacions de tecnologia i recerca a l’hora de destinar esforços i recursos a la investigació sobre determinades malalties, fomentar el coneixement d’excel·lència en àmbits capdavanters de la ciència o generar la infraestructura tecnològica imprescindible per a la competitivitat del teixit productiu del país.

* Els Apunts de l’Observatori de Fundacions (OdF) es van crear  amb el propòsit d’establir un canal de connexió i de distribució de dades en format de butlletí que visibilitzi la producció de dades de l’OdF com a plataforma de recerca i pensament sobre el món fundacional.

Amb el suport de: 

 

Trobada de fundacions de les comarques de Tarragona a El Círcol de Reus

El pròxim 25 d’octubre tindrà lloc la Trobada de fundacions de les comarques de Tarragona, un esdeveniment que se celebrarà a la Fundació El Círcol de Reus a partir de les 10.00 h.

L’objectiu de la jornada és reunir les fundacions del territori per donar a conèixer la seva tasca, així com fomentar l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques en la gestió i governança dels seus patronats. La jornada està pensada per oferir un espai que faciliti la creació de sinergies entre les fundacions de les comarques de Tarragona i reforçar la seva col·laboració.

Durant la trobada, es donarà a conèixer la “Guia pràctica per a un patronat efectiu. Liderant fundacions al segle XXI”, una eina imprescindible per la millora de la gestió dels patronats i, seguidament, es treballarà en grups per abordar els reptes i les barreres que es poden trobar a l’hora de liderar les fundacions, així com identificar bones pràctiques i oportunitats per superar aquests obstacles. En acabar, es compartiran les conclusions dels grups de treball per tal de generar un aprenentatge col·lectiu. En aquesta part de la jornada, es posarà èmfasi en els aspectes jurídics i de governança que afecten el bon funcionament dels patronats.

Al final de la jornada, els assistents tindran l’oportunitat de visitar l’històric edifici d’El Círcol de Reus, i podran gaudir d’un vermut típic de Reus. Aquesta trobada és possible gràcies a la col·laboració de la Fundació El Círcol de Reus.

Si formes part d’una fundació de la demarcació de Tarragona, no perdis l’oportunitat de fer xarxa, d’inspirar-te i de compartir experiències amb altres fundacions del territori. T’hi esperem!


PROGRAMA

  • 10.00 h. Benvinguda: 
    • Pere Cisteré, president de la Fundació El Círcol.
    • Eugènia Bieto, presidenta de la Coordinadora Catalana de Fundacions.
  • 10.20 h. Dinàmica de presentació dels assistents ‘Qui és qui?’
  • 10.30 h. Descobrim la ‘Guia pràctica per a un patronat efectiu. Liderant fundacions al segle XXI’.
    • Sara Pérez, gerent de la Coordinadora Catalana de Fundacions.
  • 11.15 h. Pausa cafè – networking
  • 11.45 h. Impulsem els patronats! Barreres i reptes vs Bones pràctiques i oportunitats.
  • 12.45 h Posada en comú de les conclusions dels grups de treball
  • 13.00 h. Presentació del Postgrau en Règim Jurídic de Fundacions i Associacions i Gestió de Serveis a la Persona
  • 13.10 h. Visita a l’edifici El Círcol de Reus, vermut de Reus i comiat
  • 14.00 h. Fi de la sessió

La URV llança el Postgrau d’especialització en Règim Jurídic de Fundacions i Associacions i Gestió de Serveis a la Persona

La Universitat Rovira i Virgili (URV) llança el Diploma d’especialització en Règim Jurídic de Fundacions i Associacions i Gestió de Serveis a la Persona, una formació que s’iniciarà el pròxim 22 d’octubre.

Aquest títol universitari propi de formació superior és inèdit a Catalunya i a la resta de l’Estat, des d’una doble perspectiva, perquè d’una banda, té com a objecte l’anàlisi del règim jurídic, econòmic i de gestió de l’activitat prestacional indirecta de serveis públics i, d’una altra, el règim jurídic propi fundacional i associacional.

El propòsit d’aquest postgrau és formar professionals especialitzats en l’anàlisi de les disciplines que conformen l’Ordenament jurídic sectorial de l’atenció a la persona en matèria sanitària, social i educativa aplicable a les fundacions i les associacions, i capacitats jurídicament per treballar a les administracions públiques i els sectors dependents, al tercer sector i a l’àmbit privat.

Objectius

  • Analitzar la normativa relativa al règim jurídic de fundacions i associacions, des de la perspectiva de l’Ordenament jurídic sectorial de l’atenció a la persona en matèria sanitària, social, educativa i de
    lleure.
  • Estudiar i valorar les polítiques públiques dels diferents ens públics en les matèries relacionades amb l’atenció a les persones, en particular, de col·lectius en risc d’exclusió social.
  • Formar les persones professionals directives, de gestió i tècniques del tercer sector, en particular de fundacions i associacions, que presten serveis públics en els diferents àmbits de l’atenció a les persones a Catalunya.
  • Formar el personal directiu, de gestió i tècnic dels ens públics de Catalunya que presten serveis públics de manera indirecta, mitjançant entitats privades, com fundacions i associacions.
  • Examinar i analitzar la normativa i els instruments necessaris per a dur a terme una gestió ètica de les entitats que conformen el tercer sector a Catalunya, en particular, les fundacions i associacions que basen la seva activitat en el servei a les persones.
  • Conèixer els diferents mitjans i instruments d’implementació de noves tecnologies i la intel·ligència artificial en l’atenció a les necessitats de les persones.

A qui s’adreça?

  • Personal directiu i altre personal de les administracions públiques i de llur sector públic, en particular, de l’àmbit de la salut, els serveis socials, l’educació i el lleure.
  • Persones amb titulació superior de grau i de primer i segon cicle universitaris, en especial, dels àmbits del treball social, educació socials, jurídic, econòmic i de gestió i altres relacionats amb l’atenció a la persona.
  • Personal directiu, de comandament i de gestió i altre personal del tercer sector i de les entitats privades que presten serveis sanitaris, socials i educatius i de lleure, en particular, de fundacions i associacions.
  • Persones professionals que en l’exercici privat es relacionen amb el món sanitari, social i educatiu i del lleure, exercint funcions de consultoria, assessorament o d’altres.

La Universitat Rovira i Virgili organitza la primera edició d’aquest postgrau mitjançant la Fundació URV, la Càtedra d’Inclusió Social i la Càtedra d’Estudis Jurídics Locals Màrius Viadel i Martin, la Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF) i la Xarxa Sanitària, Social i Docent Santa Tecla (XSSSDST), amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

La superació d’aquests estudis comporta l’atorgament del títol universitari propi de diploma d’especialització en Règim Jurídic de Fundacions i Associacions i Gestió de Serveis a la Persona, atorgats conjuntament per la URV.

Més informació i inscripcions