Guia ‘El voluntariat a les fundacions’: Què cal tenir en compte?

El voluntariat és una activitat altruista i solidària en què les persones ofereixen el seu temps i coneixements per contribuir al benestar col·lectiu i al desenvolupament de la societat, sense percebre cap contraprestació econòmica. En canvi, la seva recompensa es tradueix en experiències enriquidores i creixement personal.

Les fundacions sovint col·laboren amb persones voluntàries per dur a terme la seva missió social. Per aquest motiu, és essencial conèixer la normativa aplicable i els requisits necessaris per gestionar el voluntariat de manera adequada. La Llei 25/2015, del 30 de juliol, del voluntariat i de foment de l’associacionisme, regula aquesta activitat i estableix les obligacions i drets tant de les entitats com de les persones voluntàries.

Per ajudar-vos en la gestió del voluntariat, hem elaborat una guia jurídica que recull els aspectes fonamentals que cal tenir en compte, amb informació sobre:

  • Els requisits bàsics per incorporar les persones voluntàries en una fundació.
  • Els drets i deures tant de les persones voluntàries com de les entitats.
  • Els documents essencials com el full de compromís i el pla de voluntariat.
  • Les bones pràctiques per assegurar una gestió eficient i responsable del voluntariat.

Us podeu descarregar aquest document – exclusiu per a fundacions sòcies de la CCF – des de l’àrea ‘Documents d’interès’ del nostre web, on podreu trobar un ampli ventall de plantilles i documents jurídics:

Esperem que aquesta informació sigui del vostre interès!


* Aquest resum ha estat elaborat pels serveis jurídics de la CCF amb finalitats informatives per a les entitats associades i no constitueix per sí mateix un assessorament legal. Si teniu qualsevol dubte, voleu ampliar informació o encara no sou fundació associada, podeu contactar amb nosaltres.

Quin és el nivell d’altruisme de la ciutadania de Catalunya?

Publiquem un nou Apunt de  lObservatori de Fundacions (OdF) de la CCF, dins la sèrie de lliuraments periòdics que us facilitem amb dades del sector amb els quals volem proporcionar un marc de referència per a la gestió i el dia a dia de les fundacions.

En aquesta ocasió, l’Apunt es basa en les conclusions del monogràfic ‘Confiança Social en el Sector No Lucratiu’, un informe publicat recentment per l’OdF que analitza a fons la relació entre la ciutadania i les entitats no lucratives (ENL) a Catalunya, que inclou dades significatives sobre la confiança, la participació, els comportaments altruistes i les expectatives de la població envers el sector fundacional i altres entitats no lucratives, així com d’institucions públiques i privades de diversos àmbits.

L’Apunt número 54 posa el focus en els comportaments altruistes de la ciutadania a Catalunya, a partir de les següents dades:

Com es pot observar a la gràfica, l’ajuda directa a persones desconegudes és la forma més comuna d’altruisme, amb gairebé la meitat de la població a Catalunya (49,5%) que declara haver realitzat almenys una acció en aquest sentit durant l’últim mes.

En segon lloc, figuren les donacions monetàries amb una mica més d’un quart de la població col·laborant econòmicament. I la participació voluntària és la menys habitual, amb menys d’un 20% de la població que hi dedica temps.

Aquestes dades poden ajudar a entendre els patrons de col·laboració social i a dissenyar estratègies per fomentar tant el voluntariat com les donacions, així com per comprendre les barreres que les inhibeixen.

A continuació, facilitem el PDF de l’Apunt:

* Els Apunts de l’Observatori de Fundacions (OdF) es van crear  amb el propòsit d’establir un canal de connexió i de distribució de dades en format de butlletí que visibilitzi la producció de dades de l’OdF com a plataforma de recerca i pensament sobre el món fundacional.

Amb el suport de: 

 

La teva fundació compleix les obligacions en matèria laboral?

Les fundacions, com qualsevol altra organització que té persones contractades, ha de complir la normativa laboral, que comprèn un seguit d’obligacions de tipus general i unes altres, en funció de volum de la plantilla.

Amb l’objectiu de revisar la legislació vigent, aclarir dubtes i facilitar-vos la informació essencial que us permeti assegurar que la fundació està complint les obligacions en matèria laboral, el passat 6 de febrer vam organitzar un nou webinar del Canal Jurídic de la CCF, de la mà de Josep Grau, assessor laboral sènior a Adlanter.

Sota el títol, ‘Obligacions legals de les fundacions amb persones treballadores’, més de 80 fundacions van conèixer de primera mà les claus per assegurar que compleixen la normativa laboral, i van tenir l’oportunitat de compartir dubtes i casuístiques relacionades amb el dia a dia de la seva fundació que vam resoldre al final de la sessió.

Els webinars del Canal Jurídic són exclusius per a les fundacions associades a la CCF. Si la teva fundació encara no forma part de la nostra comunitat i vols accedir al vídeo d’aquest webinar, així com a d’altres serveis especialitzats per a les fundacions, posa’t en contacte amb nosaltres enviant un correu a info@ccfundacions.cat o trucant al 934 881 480.


Canal Jurídic de la CCF: aquesta sessió forma part dels webinars periòdics que oferim a les fundacions associades des del Canal Jurídic de la CCF, un servei d’informació continuada sobre normatives que afecten les fundacions que té com a objectius:

  • Fer pedagogia sobre temes jurídics de forma accessible i de la mà de persones expertes.
  • Refrescar coneixements essencials per verificar que les fundacions estan al dia de les seves obligacions legals.
  • Facilitar eines i recursos per al compliment de les obligacions legals que afecten el món fundacional.

Amb la col·laboració de:

Eugènia Bieto destaca el rol de les fundacions i el seu impacte en una jornada celebrada a La Garriga

Ahir, 4 de febrer, la presidenta de la Coordinadora Catalana de Fundacions, Eugènia Bieto, va participar en la jornada “Les fundacions a Catalunya: impacte econòmic i social”, organitzada per la Fundació Universitària Martí L’Humà (FUMH), al Teatre de La Garriga.

L’acte, que va aplegar més de 100 persones amb interès a conèixer la realitat del sector fundacional, va ser presentat per Jordi Salayet, director de la fundació, en el marc d’un seguit d’esdeveniments organitzats per commemorar el 10è aniversari de la mort de Santiago Cucurella, pedagog, professor i historiador, i impulsor de la FUMH.

Durant la seva intervenció, Bieto va posar en relleu la gran tradició fundacional del país i l’evolució d’aquest sector, que ha experimentat un creixement notable en els darrers anys. “Les fundacions són un motor de canvi social i econòmic, i responen de manera àgil a necessitats emergents de la societat”, va destacar.

D’altra banda, la presidenta va subratllar el paper del sector fundacional en l’àmbit social, educatiu, sanitari, cultural i mediambiental, i va incidir en la governança d’aquestes entitats, remarcant la importància de la transparència i la rendició de comptes davant la societat i les administracions.

Un altre punt destacat de la seva ponència va ser la confiança i reputació del sector fundacional. Segons dades del darrer informe de l’Observatori de Fundacions de la CCF, la societat catalana té una percepció majoritàriament positiva de les fundacions, considerant-les actors clau en la resolució de problemàtiques socials. En aquest mateix sentit, Bieto va posar en relleu que “les entitats no lucratives generen més confiança que els governs, la justícia, els partits polítics, les grans empreses i l’Església”.

Finalment, es van abordar els reptes futurs de les fundacions, com el lideratge efectiu dels patronats, la necessitat d’enfortir la connexió amb la ciutadania, la implementació d’eines de mesura d’impacte social i la millora en la captació de fons. “És fonamental implicar la societat en el suport a les fundacions, ja sigui a través del voluntariat, el mecenatge o la participació en patronats”, va concloure.

Aquesta jornada va evidenciar el paper imprescindible de les fundacions a Catalunya i la necessitat de continuar treballant per enfortir-ne la incidència i el reconeixement social.