Obligacions en matèria laboral per aquest 2024 i data límit per aplicar el Protocol LGTBIQ+

Us informem sobre les obligacions laborals que han de complir aquest 2024 les entitats que tenen persones treballadores. La normativa les divideix en dues tipologies:

  • Obligacions generals aplicables a totes les fundacions que tenen persones treballadores
  • Obligacions addicionals per a aquelles fundacions que tenen 50 o més persones treballadores.

Cal destacar que el pròxim 2 de març de 2024 és la data límit perquè les fundacions amb una plantilla de més de 50 persones treballadores implementin el Protocol d’actuació per a l’atenció de l’assetjament o la violència contra les persones LGTBIQ+. En el cas de les fundacions que ja disposen d’un Pla d’Igualtat, no serà necessari elaborar-ne un de nou. En aquests casos, caldrà actualitzar el pla existent, incorporant-hi mesures específiques orientades a combatre i erradicar la discriminació envers el col·lectiu LGTBIQ+.

Amb l’objectiu de facilitar la comprensió i el compliment d’aquestes normes, posem a la disposició de les fundacions associades a la CCF una nota jurídica que recull i detalla les obligacions laborals que han de complir les fundacions. Podeu trobar el document ‘Obligacions laborals 2024’ a la secció ‘Documents d’interès / Altres:

Esperem que aquesta informació sigui del vostre interès!


* Aquest resum ha estat elaborat pels serveis jurídics de la CCF amb finalitats informatives per a les entitats associades i no constitueix per sí mateix un assessorament legal. Si teniu qualsevol dubte, voleu ampliar informació o encara no sou fundació associada, podeu contactar amb nosaltres.

Llancem ‘L’Àgora CCF: veus del món fundacional’!

Aquest més de gener inaugurem una nova línia de continguts, ‘L’Àgora CCF: veus del món fundacional’, una iniciativa mitjançant la qual publicarem de forma regular articles amb contingut de valor sobre qüestions rellevants per a les fundacions i la resta del Tercer Sector.

Tenim clar que un dels grans actius de la CCF és el coneixement que tenen les persones que la formen i l’envolten. Volem posar en valor aquesta expertesa i compartir-la amb el món fundacional i el conjunt de la societat. És per això que aquests articles estaran signats per persones de l’òrbita de la nostra entitat que compartiran la seva visió sobre temes d’interès.

L’objectiu de ‘L’Àgora CCF: veus del món fundacional’ és sensibilitzar i fer incidència, així com promoure el debat i la reflexió sobre temàtiques d’actualitat i sobre qualsevol aspecte que afecta el sector.

Els articles es publicaran mitjançant els canals de comunicació habituals de la CCF: al web, a les xarxes socials i la ‘CCF al dia’ que enviem mensualment a la nostra audiència.

Encara no has vist el primer article? Ja pots llegir ‘Una economia social plural, garantia del benestar i la cohesió social’ de Rafael Ruiz de Gauna, a la nostra àrea d’actualitat!

Rafael Ruiz de Gauna: “Una economia social plural, garantia del benestar i la cohesió social”

  • Article de ‘L’Àgora CCF: veus del món fundacional’

Les societats modernes tenen una estructuració complexa. En els pols extrems podem trobar-hi una empresa mercantil que busca generar uns beneficis per repartir entre els accionistes, amb més o menys accent en els drets humans, benestar i sostenibilitat, i un sector públic que formalment vetlla pels drets i els serveis als ciutadans. Ara bé, sovint s’oblida un agent molt rellevant i cada cop més significatiu que emergeix entre aquests dos sectors, l’economia social, que comparteix iniciativa privada amb voluntat d’acció pública.

Estem parlant de fundacions, associacions, cooperatives, mútues… però també d’altres organitzacions no tan conegudes, com societats laborals, empreses d’inserció, centres especials de treball, societats agràries de transformació i altres noves realitats menys formalitzades.

Segons dades de la Unió Europea facilitades per l’Observatori de Fundacions de la Coordinadora Catalana de Fundacions, l’economia social representa el 10% de les organitzacions i un 6% dels treballadors dels països membres. A Catalunya se situaria al voltant del 8% del PIB i donaria feina a un 10% de les persones ocupades. I com s’explicitava en la memòria preliminar del projecte de llei d’economia social, l’any 2019 significava 188.321 persones retribuïdes, de les quals aproximadament un 50% a través de fundacions i un 24,8% de cooperatives.

Les organitzacions que configuren aquest model econòmic tenen un comú denominador; són entitats privades que no busquen maximitzar els resultats per retribuir un capital, sinó desenvolupar una activitat econòmica sense guanys o amb un repartiment limitat. I sovint, potenciant l’interès general i el bé comú de tota la societat, especialment dels més vulnerables. Hi són en tots els sectors, però de manera molt destacada en els serveis a les persones, i especialment en els camps de l’acció social, la salut i l’educació. I aquelles entitats que tenen membres o socis com a “propietaris” es doten d’uns principis democràtics en el seu govern, estil que traspua a tot el sector de l’economia social, on la veu dels treballadors i dels agents involucrats és rellevant i una pràctica habitual en la gestió.

Són institucions que destaquen per alguns principis i actuacions. Intenten vetllar per la qualitat de l’ocupació, en uns mercats sovint molt regulats i infradotats. Contribueixen a una economia diferent, alternativa al sector mercantil tradicional i a un estat omnipresent, tot reivindicant el paper de la societat civil i de la iniciativa social en la construcció del bé comú i d’una activitat amb una perspectiva més humana. Són proactives en identificar necessitats emergents a la societat i per responsabilitat social intenten donar respostes innovadores, de vegades no suficientment viables econòmicament. Manifesten una especial sensibilitat per la sostenibilitat ambiental o les polítiques d’igualtat de totes les persones vinculades a l’organització.

En aquest panorama hi trobem les fundacions, entitats que sense tenir propietaris o socis tenen compromesos de manera permanent uns fons per a la realització d’activitats d’interès general, molt supervisades pels poders públics, i que sovint mobilitzen recursos privats per a aquest bé col·lectiu, en l’exercici d’una responsabilitat que no ha de ser exclusiva de l’Administració.

En les crisis econòmiques cícliques, les organitzacions de l’economia social esmorteeixen l’impacte en l’ocupació dels treballadors, tot donant més estabilitat i continuïtat, si bé davant de canvis profunds del mercat o de les polítiques públiques, com passa en altres sectors, han d’abordar reestructuracions.

La importància de la seva contribució social ha estat tradicionalment valorada i recollida pel sistema fiscal, que desgrava les aportacions empresarials i de particulars fetes a alguna d’aquestes organitzacions (segons la llei de mecenatge, recentment reformada), i també redueix els impostos que han de pagar, per la significativa aportació que la seva activitat suposa al benestar social i a les mateixes finalitats de l’Estat.

És un sector plural i divers, que des del segle XIX ha contribuït notablement a la generació de serveis de qualitat per als catalans i a la cohesió social. Només cal recordar els ateneus obrers, les cooperatives de treball o consum, les mutualitats o els primers hospitals, escoles o centres socials i de lleure.

Forma part, per tant, de les arrels i de la identitat del país i constitueix un enorme patrimoni de la societat catalana que cal potenciar, amb una legislació que contempli i integri la diversitat de realitats, i amb polítiques que donin suport a l’enfortiment de les seves estructures. I que també donin visibilitat al paper de la societat civil i de la filantropia en l’estructuració d’un país solidari i compromès amb el bé comú, que potenciï els drets de les persones. Tenir un tercer sector i una economia social sòlida és garantia de futur i de solidaritat, en un context en què les fundacions tenen un paper rellevant, sempre des del reconeixement a les realitats plurals.

120 segons per resumir el darrer any: amb aquest vídeo t’expliquem el més destacat!

És possible resumir l’activitat de tot un any en dos minuts? Ens ho hem proposat i hem fet una síntesi dels principals projectes i iniciatives que hem dut a terme amb l’objectiu de copsar l’essència del que ha estat el 2023. Amb aquest recull d’imatges i dades volem compartir amb vosaltres el més rellevant de l’any, posant l’accent en algunes de les fites que han marcat 12 mesos al servei del món fundacional.

Esperem que us agradi!

Gràcies per ser-hi!
#LesFundacionsHoFanPossible

Compareixem al Parlament per debatre sobre el projecte d’actualització del Codi Civil de Catalunya

El passat 17 de gener, la nostra gerent, Sara Pérez, va comparèixer en la ponència celebrada al Parlament de Catalunya sobre el Projecte de llei d’actualització, incorporació i modificació de determinats articles del Codi civil de Catalunya.

Tal i com va expressar durant la seva intervenció, “el projecte d’actualització d’aquesta llei dona resposta a les noves realitats i esdevé un instrument de progrés social”. En aquest mateix sentit, des des de la CCF celebrem les propostes de modificació, les quals ens semblen necessàries i oportunes.

Aquestes compareixences formen part del pla d’acció de la CCF, que entre els seus objectius té visibilitzar el pes i la importància de les fundacions a la societat, així com defensar els seus interessos mitjançant accions d’incidència adreçades a diversos grups d’interès.

Sessió informativa! B-Value, l’acceleradora del Tercer Sector que impulsa les entitats socials

B-Value arriba a la seva 8a edició i llança una nova convocatòria dirigida a entitats i professionals de l’àmbit social que volen transformar els seus projectes a través de la innovació. Aquest programa està impulsat per la Fundació Banc Sabadell i Ship2B Foundation, i compta amb el recolzament de diferents entitats referents de sector. 

A qui s’adreça?

Aquesta iniciativa es dirigeix a professionals i entitats del tercer sector que treballen en entitats sense finalitat de lucre, amb l’objectiu de donar suport i acompanyar projectes socials, desenvolupar-los des d’una visió estratègica, dissenyar nous models de generació d’ingressos, professionalitzar la proposta de valor i allunyar-se dels esquemes filantròpics tradicionals.

B-Value busca entitats socials ja constituïdes que volen llançar o repensar un projecte que ja està en marxa, o bé entitats de nova creació que necessiten un impuls en la formulació de la seva idea inicial.

Sessió informativa B-Value 2024

El proper 1 de febrer us convidem a una sessió informativa, organitzada de la mà de Ship2B Foundation, en la qual us podreu informar sobre tots els detalls de la nova edició de B-Value.

  • Data: 1 de febrer
  • Hora: de 09.30 a 10.30 h
  • Format: virtual (Zoom)

Per a més informació sobre la convocatòria B-Value i/o per presentar el teu projecte, visita el web de l’entitat organitzadora: B-Value 2024

Des de la CCF col·laborem amb aquesta convocatòria i us animem a participar-hi, una gran oportunitat per a les entitats que vulguin fer un salt endavant de la mà de persones expertes en àmbits clau com l’estratègia, la comunicació, la gestió i la proposta de valor.

Top 10 de les temàtiques que més us han interessat al 2023

Comencem l’any fent una ullada a les 100 circulars i butlletins que hem enviat durant el 2023, i compartim amb vosaltres les qüestions que han generat més interès.

Després d’analitzar tots els correus enviats als nostres públics amb l’actualitat del món fundacional (notícies, assessoraments jurídics, cursos, esdeveniments i altres temes d’interès), i fixant-nos en els que han obtingut una major taxa de lectura, destaquen per sobre de la resta diverses qüestions relacionades amb l’àmbit jurídic i legislatiu, que ocupen les cinc primeres posicions. D’altra banda, com es pot veure en el llistat que compartim a continuació, la formació i els cursos ‘A²: Aprèn i Aplica’ són les temàtiques que completen el rànquing ‘top 10’:

  1. Assessora’t! Es modifica la Ley 50/2002, de 26 de diciembre, de Fundaciones 
  2. Assessora’t! S’aprova la reforma de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de mecenatge 
  3. Assessora’t! Es crea el Registre Central de Titularitats Reals 
  4. Assessora’t! Calendari fiscal i comptable de les fundacions pel 2023 
  5. Assessora’t! Les implicacions de la Sentència “Glovo”: La Inspecció de Treball revisa les relacions entre les entitats i les persones treballadores autònomes 
  6. Formació CCF ‘A²: Aprèn i Aplica’: Ja pots consultar els cursos CCF d’aquesta tardor: t’expliquem totes les novetats! 
  7. Forma’t! Curs ‘De la teoria a la pràctica: desenvolupant un programa d’èxit de grans donants’ 
  8. Nova formació ‘premium’! Curs ‘Comunicar per influir i inspirar els públics de la fundació. Presentacions orals amb impacte’ 
  9. Forma’t! Curs ‘ABC aspectes comptables i fiscals de la fundació’ 
  10. Forma’t! Curs ‘ABC de la captació de fons a la fundació’

Aquest 2024 seguirem posant-te al dia sobre totes les qüestions rellevants sobre el món fundacional.

I si encara no reps les circulars CCF a la teva bústia, no esperis més i subscriu-t’hi!

Celebrem l’aprovació de la Llei 11/2023, del 27 de desembre, de foment de l’associacionisme

El passat 29 de desembre, el DOGC va publicar la LLEI 11/2023, del 27 de desembre, de foment de l’associacionisme. Celebrem l’aprovació d’una llei que, tal com destaca el seu preàmbul, busca “valorar i potenciar l’associacionisme, amb l’objectiu d’enfortir-lo, fomentar-ne el creixement i incrementar la consciència social sobre els seus valors i principis a Catalunya”.

Considerem aquesta normativa un instrument eficaç per impulsar mesures i accions concretes que contribueixin al desenvolupament i consolidació del teixit associatiu a Catalunya, reconeixent-lo com a valor públic.

Des de la Coordinadora Catalana de Fundacions, hem participat activament durant tot el procés legislatiu d’aquesta llei, defensant fermament el rol del món fundacional en el marc associatiu del país. La nostra implicació ha inclòs la presentació d’al·legacions, reunions amb diversos partits polítics, i diverses compareixences al Parlament de Catalunya, tot això amb l’objectiu de reforçar i posicionar les nostres propostes i perspectives.

La llei aprovada reflecteix aquest enfocament ampli i reconeix i incorpora de manera específica les fundacions com a actors clau dins l’associacionisme, compartint amb la resta d’entitats els valors, principis i el compromís ètic cap al bé comú.

Com s’exposa al seu Preàmbul I: “Per tant, l’associacionisme l’integren diversos actors que inclouen: les plataformes ciutadanes i els grups socials, amb una gran presència a escala local i territorial i amb capacitat d’autoorganització i d’interlocució; les associacions de base, que utilitzen la forma jurídica de l’associació atès que encaixa amb llurs valors i maneres de fer, i les entitats amb altres formes jurídiques –com ara les fundacions amb finalitats d’enfortiment comunitari, que reben el suport de l’activitat associativa, o les cooperatives sense ànim de lucre– que comparteixen amb les associacions les maneres de fer solidàries, els principis democràtics i el compromís constitutiu amb el bé comú.”

Tanmateix, i malgrat ser una llei que ajudarà a impulsar el desenvolupament del teixit associatiu, des de la CCF lamentem el greuge comparatiu entre els diferents tipus d’entitats que conformen l’associacionisme, en tant que la llei fa un èmfasi especial en el suport i el foment de les associacions, en l’establir que les administracions públiques “han de potenciar les associacions d’una manera preferent”. Des de la CCF, vam defensar una visió més àmplia i inclusiva en aquest punt, reconeixent de manera més justa i equitativa el paper clau que juguen les fundacions, junt amb la resta d’entitats, que contribueixen significativament a l’associacionisme al nostre país.

* Des dels serveis jurídics de la CCF s’ha elaborat una nota informativa amb informació addicional sobre la LLEI 11/2023, del 27 de desembre, de foment de l’associacionisme, un document d’accés exclusiu per a les fundacions associades a la CCF. Trobareu aquesta informació a l’apartat ‘Documents d’interès’ del nostre web.

Esperem que sigui del vostre interès.

* Peu de foto: Helena Solano, responsable dels serveis jurídics de la CCF, va ser al Parlament de Catalunya el passat 21 de desembre durant l’aprovació de la Llei de foment de l’associacionisme, un acte que va comptar amb la participació del Conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i de representants de diversos grups parlamentaris, i amb l’assistència d’altres entitats del Tercer Sector.